Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Több millió tonna apró műanyagrészecske úszik az óceánokban, de nagyon kevés az ismeretünk ezzel kapcsolatban. Egy modellezési eljárásnak köszönhetően többet tudhatunk meg.

Az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskék és apró mikroszálak – amelyek például mosás közben válnak le a műszálas szövetekről – jelentős része átjut a vízszűrő rendszereken, és a szennyvízzel együtt az óceánba kerül. A szűrőrendszeren fennakadt mikroszálak is a szennyvíziszapban végzik, ezt aztán a mezőgazdaságban hasznosítanak trágyaként, vagy a szeméttelepekre kerülnek. A mikroszálak emellett számos szennyezőanyag elnyelésére képesek – azokkal együtt juthatnak belénk.

A kutatók a legkülönbözőbb környezetekben tanulmányozták már a mikroműanyagokat. A Washingtoni Állami Egyetem építő- és környezetmérnöki karának adjunktusa, Nick Engdahl azonban az első, aki modellezte a mikroszálak mozgását a természetben.

"Azt akartam kideríteni, hogy folyamatos mozgásban, szétterjedésben vannak-e, vagy csak felhalmozódnak egy helyen" – mondta Engdahl, aki egy sor különböző szennyezőanyag természetben való mozgását vizsgálja.

Egy fizikára épülő, új megközelítést alkalmazva szimulálta a mikroszálak mozgását, és arra jutott, hogy

Azt is megállapította, hogy a rövidebb mikroszálak mozgása sokkal összetettebb, és jóval gyorsabban mozognak a vízben, mint a feloldódott anyagok.

Engdahl jelenleg azon dolgozik, hogy laboratóriumban végzett közvetlen megfigyelésekkel igazolja és finomítsa eredményeit, amelyeket egy szennyvízkezelőben végzett mérésekkel is ki akar egészíteni.

Mindez segít pontosabban felmérni a mikroszálak környezeti hatásait, amelyek egyelőre alig ismertek.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: PhysOrg, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.