A peszticidek olyan növényvédőszerek, amelyekkel óvják a terményt, valamint az arra veszélyes élőlényeket tartják távol, azonban mivel ezek lényegében mérgek, használatuk nagy szakértelmet és odafigyelést igényel.

A mai rohanó, erősen profitorientált világban azonban a vásárlókra gyakorolt egészségügyi mellékhatásokat néha figyelmen kívül hagyják, továbbá nemcsak bennünket, hanem a környezetünket is károsíthatják.

Az Environmental Working Group (EWG) nevű amerikai nonprofit környezetvédelmi szervezet 48 gyümölcsöt és zöldséget vizsgált meg, és bár ezeket a felméréseket az amerikai kontinensen végezték el, hasznos információkkal szolgálhat így is a lista, főként, hogy jó néhány zöldséget és gyümölcsöt mi is előszeretettel importálunk távoli országokból, kontinensekről – főleg ősz végén, illetve télen. Akkor lássuk hát a legszennyezettebb zöldségeket és gyümölcsöket:

 1. Eper
 2. Spenó
 3. Nektarin
 4. Alm
 5. Őszibarack
 6. Körte
 7. Cseresznye
 8. Szőlő

Epert érdemes nyáron vásárolni, lehetőleg kistermelőktől

 1. Zeller
 2. Paradicsom
 3. Uborka
 4. Koktélparadicsom
 5. Kerti saláta
 6. Zöldborsó
 7. Kék áfonya

(A teljes lista itt tekinthető meg.)

A tanulság az, hogy lehetőleg érdemes Magyarországon termesztett zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni – ezek esetében azért elmondható, hogy általánosságban jobb a helyzet –, főként helyi termelőktől. A távoli országokból, kontinensekről érkező termények esetében viszont nem árt elővigyázatosnak lenni, hiszen az eltarthatóság és a szállítási idő miatt ezekre jóval több vegyszer kerülhet.

A cseresznyével is érdemes megvárni a nyarat

Hasznos tanács lehet egyébként az is, amennyiben igyekezünk szezongyümölcsöket vásárolni, azaz epert, cseresznyét és málnát is lehetőleg nyáron. De amennyiben télen is se bírjuk ki ízletes vitaminforrás nélkül,

Ami pedig a zöldségek egy részét illeti: azokat, amelyeket nem tudunk meghámozni – például a spenótot és a zöldborsót –, a maguk természetes betakarítási idejében beszerezhetjük helyi termelőktől, majd lehetőségünk szerint lefagyaszthatjuk azokat. Másokat, mint az almát, a burgonyát vagy a hagymát száraz, hűvös helyen akár hónapokig is tárolhatjuk. De a télen vásárolt zellerrel, burgonyával vagy uborkával is kisebb a probléma, hiszen ezeket meghámozzuk felhasználás előtt.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.