Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Shaun Jeffers tavaly egyszer már alaposan bebarangolta Új-Zéland gyönyörű föld alatti világát, az elmúlt hónapok során pedig ismét azon munkálkodott, hogy feltárja a nagyközönség számára a csendes-óceáni szigetegyüttes különleges barlangjait. Azaz megtudhatjuk: miképpen oldja meg a természet a zéró emissziós világítást a mindennapokban.

Ezúttal a híres Waitomo-barlangrendszeren kívül Northland föld alatti, izzó világaiban is látogatást tett. És hogy mi ezeknek a barlangoknak a különlegességük? Az, hogy világító lényektől hemzsegnek. Bár régen tévesen szentjánosbogaraknak tulajdonították a szemkápráztató jelenséget, mára már nyilvánvalóvá vált, hogy az Arachnocampa luminosa nevű endemikus légy ragadozó lárvája ragyogja be a barlangokat.

Endemikus vagy bennszülött élőlényeknek nevezzük azokat a rendszertani egységeket (többnyire fajokat), amelyek természetes állapotban csak egy adott elterjedési terület (mikrorégió, sziget, kontinens) határain belül élnek.

Ezek a gyöngyfüzérként lelógó élőlények kékes-zöld fény kibocsátásával vonzzák magukhoz a rovarokat, amelyek az általuk leengedett hálókba beleragadnak. És közben ennyire pazarul festenek:

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.