Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A szervezetednek naponta több liter vízre van szüksége, ez azonban csak a vízfelhasználásod töredéke! Ne ezen, hanem minden máson spórolj!

A víz – legalábbis nálunk, a fejlett világban – természetes. Ott van a csapban és a palackban, ha kell, kezet mosunk, megfürdünk, elmossuk a koszos edényt és kimossuk a szennyes ruhát, lemossuk a kocsit és még sorolhatnánk.

De mennyi vizet használunk? Azt még csak-csak tudjuk, mennyit iszunk meg belőle, és ezen nem is szabad spórolni – legfeljebb a műanyag palackokkal, amelyek teljesen megszüntethetők, ha nem zsugorszám cipeljük haza az ásványvizet, hanem megszűrjük a csapból kifolyót, és azt isszuk a szó szoros értelmében jóízűen.

Ez viszont csak a napi vízfogyasztásunk töredéke. Gondoltál már rá, mennyi vizet folyatsz el egy mosogatásnál, vagy mennyit tudsz megspórolni egy mosogatógéppel? Hány liter víz egy kézmosás? Sejtetted, hogy egy autómosás során annyi vizet locsolsz a kocsira, amennyi két hónapig fedezné a napi folyadékbeviteled? Zuhanyzol vagy fürdesz? Tudod, melyik mennyi vizet használ?

Nézd meg az infografikát, aztán folytatjuk!

Elképesztő számok, amiket már ahhoz is milliókkal kell szorozni, ha csak a magyarországi vízfogyasztásra vagyunk kíváncsiak, ami persze töredéke a Föld teljes lakossága által elhasznált víznek.

Az édesvízkészlet azonban – ahogy az infografikán is láthatod – véges, ezért alapvető, hogy foglalkozzunk annak a minőségével is, és keressük a minél takarékosabb megoldásokat.

A lágy vízből (amely itthon csak kevés helyen folyik a csapból, ezért központi vízlágyító berendezés beépítésére van szükség) nem válik ki és rakódik le a vízkő a felületekre és a berendezések fűtőszálára, ezért hosszabb élettartamúak lehetnek a vizet használó háztartási gépek, ráadásul kevesebb vegyszer és tisztítószer kell a takarításhoz, így a szennyvizünkkel együtt kevesebb vegyszermaradék kerül ki a háztartásunkból.

Legyél tisztában vele, hogy a víz kincs, vigyáznod kell rá, tudd, nemcsak a felhasznált víz mennyiségével, de minőségével is foglalkoznod kell!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BWT.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.