Néhány egyszerű szabály betartása elég ahhoz, hogy ne csak stílusos lehess az öltönyödben, hanem kényelmesen is érezd magad.

Manapság már bárhol megjelenhetünk melegítőben is, de ha a divatban egy fokkal konzervatívabb oldalon állsz, mint ASAP Rocky, akkor érdemes megjegyezni pár apróságot, amelyekkel az öltönyviselés móka és kacagás lesz.

1. Ne tartsd bolti állapotban!

Nem lehet eleget hangsúlyozni: a zakó vagy kabát ujján lévő márkajelzést el kell távolítani, amint hazaérsz vele a boltból. Ugyanez vonatkozik azokra a cérnaszálakra is, amelyek a zsebeket és egyéb részleteket rögzítik. Ezeknek csak a szállítás és a bolti tárolás közben van jelentőségük, ha azonban megtartod őket, a neveletlenségedről fognak árulkodni.

2. Ha nem igazíttatod magadra...

Az öltöny akkor mutatja meg igazi stílusfaktorát, ha tökéletesen illeszkedik a viselőjére. Nyugi, senki nem várja el, hogy méretre csináltasd a ruháidat 2019-ben! Azt viszont igen, hogy ha már beruháztál egy öltönybe, akkor az első utad egy varrónőhöz vezessen, aki néhány ezer forintért elvégzi a szükséges átalakításokat.

3. A legalsó gombbal is hibázhatsz

Vicces hagyomány, hogy ha a zakón több gomb van, a legalsót sosem szokás begombolni. A divattörténészek szerint XIV. Lajos király korából származik ez a szabály, ekkor történt ugyanis, hogy a király a bál előtt nem tudta lepasszolni az utolsó felesleges kilóit, így nem tudta végig begombolni a kabátját. A díszes vendégsereg pedig tisztelete jeléül követte az uralkodó példáját.

4. Tárold helyesen!

Az új öltönyöd annál tovább lesz hű társad, minél profibban tárolod. A zakót egy masszív, fából készült vállfán helyezd el, amit idővel nem fog eldeformálni a rajta lévő anyag súlya, hanem segít megtartani a vállrész formáját.

A nadrág helyes tárolása biztosítja, hogy gyűrődésmentesen vehesd elő mindig: az egyik nadrágszárat húzd át a vállfa vízszintes részén úgy, hogy a nadrág ülepéig lógjon, majd ismételd meg a műveletet a másik szárral ellenkező irányból. Ezzel a trükkel garantáltan nem fog lecsúszni a nadrág a vállfáról.

5. Kerüld el az unalmas részleteket!

Régen még divat volt, ha a cipő, a táska, és az öv szigorúan passzoltak egymáshoz, vagy ha a nyakkendő és a díszzsebkendő ugyanabból az anyagból készült. Nos, manapság szerencsére sokkal nagyobb szabadságot élvezhetünk a divatban, és a túlzottan egyforma részletek inkább olcsó hatást keltenek. Ne feledd, a kiegészítők legyenek harmóniában, de ne legyenek egyformák!

6. Ne ragadj le a feketénél!

Bár száz éve még minden férfi fekete öltönyt viselt, ez a karakteres szín ma már csak a nagyon formális eseményeken és temetéseken trendi. Barátkozz meg egy kellemes, sötétkék öltönnyel, aztán pedig kezdj nyitni a feltűnőbb színek felé, nem bánod meg!

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Új, panorámás rooftop bár Budapest közepén