A 2017-es esztendőre sok mindent mondhatunk, de hogy ne lenne jubileumi, azt biztosan nem: hiszen Kodály Zoltán-, Arany János- és Szent László-emlékév is, de ne feledkezzünk meg az 500 éves reformációról, valamint az 1867-es kiegyezésről sem.

Valami kimaradt volna? Igen, mindenképp. Egy tavaly eltávozott csillag, aki bár nem volt magyar, és főként a boksz világában jeleskedett, az emberiségre, a közéletre és a sportra gyakorolt hatása is egyaránt kimagasló.

Muhammad Alli, becenevén: A legnagyobb

Muhammad Alli 75 éve látott napvilágot a Kentucky állambeli Lousville-ben Cassius Clayként, és hogy milyen jelentős történelmi személyiség volt ő, jól bizonyítja a rengeteg elnyűhetetlen Alli-idézet és -anekdota, a tény, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 20. század legjobb sportolójának választotta, és hogy személyi kultusza máig nem tudott kimorzsolódni sem a közélet, sem a marketing dübörgő fogaskerekei közül. És ez esetünkben nem is baj. A New York-i székhelyű Bombas ugyanis előrukkolt a Muhammad Ali-zoknikollekciójával, amelynek megalkotásakor a bokszlegenda stílusából és személyiségéből is merítettek:

A zoknik többféle árnyalatban és mintában is kaphatók, van belőle hosszú és bokazokni is, darabjáért 16 dollárt, azaz kb. 4200 forintot kérnek el. És ahogyan Ali is nagylelkű volt életében, úgy a Bombas is megpróbál méltó maradni a bokszlegendához, és főként cégpolitikájához, hiszen ezúttal is minden egyes megvásárolt zoknival adományozol is egyet egy rászorulónak.

A Bombasnál a rászorulókra is gondolnak

A Bombas eddig már 5 millió zoknit adományozott szerte a világon. Így ha nem is ez a világ legolcsóbb és legsármosabb ruhadarabja, amelyet a lábfejedre húznál, így összességében azért elég varázs van már a történetben ahhoz, hogy elgondolkozz a vásárláson. És azért az se semmi érzés, ha mondjuk hétfő reggel munkába menet, egy rázós vizsga vagy egy fárasztó edzés előtt rápillanthatsz a zoknidra, majd eszedbe jut róla egy Muhammad Ali-idézet:

„Az edzés minden percét utáltam, de azt mondtam: »Ne add fel! Most szenvedj, hogy aztán az életed hátralévő részét bajnokként élhesd le«.”

Eredetiben így hangzott: „I hated every minute of training, but I said, 'Don't quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.'” Azért nem rossz napindítónak, ugye?

(via)

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”