Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A montenegrói kormány ugyanis jóváhagyta a fejlesztési tervet, miszerint a kísérteties kőkomplexumot luxusüdülőhellyé változtatnák rövid időn belül.

Az erőd még az 1800-as évek az Oszták-Magyar Monarchia idején épült, majd jó egy évszázaddal később az olasz hadsereg foglalta el. Mamula kőfalai között 1942 májusától több éven keresztül tartották fogva, kínozták és éheztették emberek ezreit. A 49 éves bérleti jog és a fejlesztési terv megnyerésével ennek a kornak a szenvedéseit törli el végleg egy svájci székhelyű cég, az Orascom Fejlesztési Holding AG.

A terv szerint a kőépítményben vendégszobákat, fedett éttermet, a körteraszon egy óriási étkezőt, kikötőt, privát strandot és vízisport centrumot is kialakítanak. Az erőd felső szintjére több medencét, relaxációs szolgáltatásokat terveznek, hogy az egész pazar kilátást, és egy trópusi sziget hangulatát nyújtsa.

A korábbi foglyok és családtagjaik egyébként erősen ellenzik a felújítási projektet, mondván, a háborús kegyetlenségek helyén egy luxusszállodát létrehozni kicsit illetlen.

Talán enyhíthet ezen a gondolaton, hogy a fejlesztőknek meg kell őrizni az erőd alapvető formája a szerkezetét, elrendezését, és a feliratokat a homlokzaton. Ha más nem, utóbbi biztosan emlékezteti majd a vendégeket, és az utókort is arra, hogy milyen múlt előzte meg a fényűző jelent.

(via CNN)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.