Ha eddig azt hitted, hogy Észak-Korea teljesen le van maradva a 21. századtól, akkor tévedtél. Ott is tudják, mi az, hogy komfort, tisztában vannak a modern techeszközök nyújtotta előnyökkel, ahogyan a fine dining és a luxus sem idegen. A hangsúly azon van, hogy kik számára teszik elérhetővé ezeket. És hát sejtheted: csak az elitnek.

Mint ahogy azt a CNN riportjából is megtudtuk: az észak-koreai fővárosban akadnak egész normális lakások, és divatcikkek terén is kellemesen meglepődhetünk. Ez azonban többnyire szemfényvesztés.

Például ahhoz, hogy valaki a fővárosban, Phenjanban éljen, igazán kiváltságos helyzetben kell legyen.

Azaz legyen a Koreai Munkáspárt hű elvtársa, a hadsereg tagja, vagy dolgozzon az államigazgatásban.

  • A magasabb életszínvonal is csak őket illeti meg, legyen szó minőségibb ellátásokról, ételekről, kozmetikumokról,
  • míg a többség olyan nyomorban él, hogy néha arra kényszerülnek, hogy füvet, páfrányt, levelet vagy akár fakérget egyenek – Észak-Koreában a kilencvenes évek óta nagyjából kétmillió ember halt éhen.

Szóval ne legyenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a jól festő, színes, nyugati szabású, modern ruhadarabokat egy átlag észak-koreai is elérheti, ők ugyanis még a bankautomatát sem tudják használni. Ennek ellenére észak-koreai divatmagazin is létezik, erről az észak-koreai híreket megosztó portál, az NK News számolt be.

Az első oldalon máris egy Kim Dzsongil-idézetet olvashatunk:

a modern érzelmeknek való megfelelés érdekében a ruházatot változatosan kell elkészíteni, ugyanakkor ezek megtervezésekor a koreai emberek veleszületett jellemzőit is figyelembe kell venni.

Elég propagandaszagúnak hangzik, bár tegyük hozzá, Kim Dzsongun elődje nyugatbarátabb volt – a nyugati sajtóban rendszeresen úgy említették, mint Észak-Korea Kedves Vezetője –, ráadásul neki eggyel vagy kettővel több kereke is volt, bár igaz, az országa így is majdnem az összeomlás szélére került.

A jelenlegi nagyvezír például Mao-galléros, mellényzsebes, kommunista pompadour hangulatú szettben találkozott még tavaly a kínai elnökkel,

mintha csak megállították volna számára az időt. Bár azóta valamelyest mérséklődött a helyzet és a nyugatutálat az országban, így talán ennek tudható be az, hogy teret engedtek a nyugati világban tomboló divatiparnak.

A magazinban egyébként több szezonális kollekciót is láthatunk, ezek között ismert Chanel, Louis Vuitton és Gucci zakók, táskák és ingek helyi koppintásait láthatjuk. De gyermek- és fürdőruhák, vasalási és hajtogatási technikák is feltűnnek benne.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”