A legdrágább órák listájára simán felfér néhány Patek Philippe, Hublot, Franck Muller vagy a 201 karátos gyémánt Chopard. De van rajtuk kívül egy, aminek az árát csak megsaccolni lehet. Pedig nincs roskadásig telepakolva gyémánttal vagy más drágakővel. Csupán Marie-Antoinette-nek készült, még a XIX. században.

Az órák Mona Lisájának is hívják a Breguet No 160-at, amit a királynő maga sem csodálhatott meg, mert hiába rendelték 10 évvel halála előtt, az csak 44 évvel később, 1827-ben készült el. Hogy ki volt a megrendelő? A fennmaradt dokumentumok szerint Marie-Antoinette egyik csodálója, akinek a kívánsága az volt, hogy minden fémet arannyal helyettesítsenek, és legyen olyan látványos az óramű, amennyire csak lehet.

A több mint 30 millió dollárra becsült, 823 részből álló, zafír és arany óra kifinomultsága és bonyolult szerkezete minden órakészítőt és gyűjtőt lenyűgözött.

Ahogy 1983-ban egy tolvajt, Naaman Dillert is - legalábbis a nyomozók szerint ő lopta el a No 160-at a jeruzsálemi LA Mayer Múzeumból, 105 másik órával együtt. Mikor az óra aztán 2007 decemberében előkerült, már majdnem elkészült az óra tökéletes másolata. Végül 2008-ra lett kész, és csak úgy szólunk: még a replika is kb. 10 millió dollárt ér.

(forrás: Breguet)

És ezt olvastad már?
Minden karácsonyi csúnyapulcsi elbújhat a Microsoft aknakeresős csúnyapulcsija mögött
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz