Az ünnepek alatt sokunknak többször kell nyakkendőt viselnünk, mint egész évben együttvéve, úgyhogy érdemes tudni, mitől lesz beleköthetetlen az elegáns nyakkendőhordás - és arra is adunk tippet, ha rühelled a nyakkendőt.

Mára már lazultak a klasszikus értelemben vett öltözködési szokások, így egyáltalán nem minden partin, elegánsabb vagy ünnepélyes eseményen kötelező nyakkendőt felvenni. De az, hogy nem kötelező, nem azt jelenti, hogy nem árt: sőt, egy jól irányzott nyakkendővel felteheted a ragyogó pontot öltözködésed i-betűjére. Úgyhogy vágjunk is bele a legfontosabb paraméterekbe!

Anyag, szín, minta

A nyakkendőknél általánosságban nincs szigorú anyagmegkötés; inkább arra érdemes figyelni, hogy milyen alkalomra vesszük fel az adott nyakravalót. Például egy selyemnyakkendő inkább alkalmi jellegű, míg egy kötött darab a laza hétköznapokhoz illik vagy épp családi, zárt körű ünnepléshez. A színük pedig vagy harmonizáljon az öltözék többi részével, vagy legyen egy nagyon elütő de mégis odaillő darab (pl. amerikai elnököknél a jól ismert piros). A színeknél és a mintáknál szintén az alkalomra érdemes figyelni: például tárgyalásnál ne viseljünk harsány vagy virágmintás a nyakkendőt, ahogy kerüljük a túlzásba vitt eleganciát az otthoni karácsonyfa körül.

Ha van gomb a galléron

akkor tessék begombolni! Ha elegáns megjelenést szeretnél, akkor az ing felső gombjait is érdemes begombolni. Laza helyzetben viszont a gombok is lazulhatnak – de csak a legfelső gombok, a legombolható ing gallérja mindig legyen begombolva.

Hordhatod kardigánnal és pulcsival is,

nem kell mindig zakóban és öltönyben gondolkodni, amikor nyakkendőkre gondolunk.

Viseld bátran farmerral is, viszont ilyenkor kevésbé elegáns darabot válassz (ne mondjuk egy fekete selymet).

A csokornyakkendő az elmúlt évek nagy újrafelfedezése

Úgyhogy hord bátran!

Mellénnyel vagy hózentrógerrel még vagányabban tud kinézni, illetve akkor is ha csak hanyagul lóg a nyakadban, anélkül, hogy megkötnéd.

Ha lusta vagy és vérbeli hipszter, akkor van belőle előre megkötött verzió is, amit csak rápatentolsz az inged gallérja alá és már mehetsz is. De azért a hagyományosabbal több tiszteletet parancsolhatsz – de ha nem a tisztelet, hanem a móka a célod, akkor hajrá!

A nyaksál

Sajnos nálunk nem annyira divat és inkább az idősebb korosztályt jellemzi: viszont baromi elegáns és tökéletes kiegészítője egy komoly szettnek.

A nyakkendő hossza

Az aranymondás: épphogy lógjon rá az övre. Ha túl rövid, akkor esetlenül néz ki, ha túl hosszú akkor pedig rendezetlen külsőt kölcsönöz, mintha kisgyerekként apu cuccaiba öltöznél.

Nyakkendőtű

Nem kötelező, viszont elegánsabbá teszi a megjelenést. Olyan, mint egy ékszer; mindenki magának dönti el, hogy szívesen hordja-e vagy sem – de annyi biztos, hogy hétköznapi szettnél kicsit túl sok, szóval ha bírod a tűt, tartsd koktélpartikra, tárgyalásra, fancy alkalmakra. Tipp: az általános szabály, hogy az ing harmadik és negyedik gombja közé helyezd.

Díszzsebkendő

Szintén egy igazi férfiékszer, csak épp textilből. A díszzsebkendő helyettesítheti a nyakkendőt is, ezért ha úgy szívből nem bírod a nyakkendőt, akkor szerezz be pár ilyet! Ha viszont nyakkendővel viseled, akkor kövesd az idei év nagyon olaszos trendjét: vagány, merész, elegáns és feltűnő, ha nem egyezik meg a díszzsebkendő színe és mintája a nyakkendőével! Illetve variálhatod úgy is, hogy a nyakkendő mintás és a mintának a színeiből valamelyik visszaköszön a díszkendőben – amelyik inkább illik a stílusodhoz. Annyira viszont ügyelj, hogy ugyanolyan anyagból legyenek!ú

Szélesség

Manapság a vékony nyakkendők vannak divatban; a széles darabok bohókás, 80-90-es évek életérzést keltenek. A hagyományos, közepes szélességű darabok a legelfogadottabbak az üzleti életben, a nagyon vékony nyakkendők inkább laza szetthez illenek (például egy randin is tökéletesen mutatnak, vagy tulajdonképpen bárhol, ami kötetlenebb esemény).

Megkötés

Számos nyakkendőkötési módszer van a kettős kötéstől a fél Windsor-csomóig: külön videó- és képgalériás cikk kellene az összes módszer bemutatására. Ha csak gyorsan akarsz támpontot kapni, mikor-mit kéne, akkor annyi a szabály, hogy az egyszerűbb verziókkal nem hibázhatsz (alapkötés, kettős kötés, kis csomó, egyszerű csomó, Pratt-csomó – mindegy melyik, csak jól gyakorold be), míg a bonyolultabbakat (Windsor-variánsok, Cape-csomó, Balthus, Trinity) tarts meg olyan jeles alkalmakra, mint egy esküvő vagy év végi céges buli, gálaesemények és miegyéb, mert ott nagyon menő leszel és nem lesz túlzás a hurkolás.

Ékszerrel nyakkendő helyett

Végül pedig, ha tényleg kiütést kapsz magadon a nyakkendőtől, de mégis elegáns szeretnél lenni, akkor próbáld meg más kiegészítőkkel feldobni/díszesebbé tenni az öltözéked.

Ilyen férfiékszer a fent említett díszzsebkendő, de ugyanilyen elegáns extra a mandzsetta, egy vagány és szép óra, illetve egy beleköthetetlen minőségű ing és öltöny is. Na, pajtás, ha ezek után sem sikerül az elegáns megjelenés év végén, akkor… nem, ezek után tuti sikerülni fog. Sok szerencsét!

YURKOV

A stílustippeket köszönjük a YURKOV stílustanácsadóinak, akik együttműködő partnereink a sorozatban. Ha azzal is gondod van, milyen nyakú póló áll jól a válladhoz vagy épp melyik színben tűnsz sármosnak és nem betegesnek, akkor nagyon ajánljuk őket, mert vállalatoknak és magánszemélyeknek is személyre szabott stílustippeket adnak. Itt nézheted meg, mivel foglalkoznak pontosan - nem is hinnéd, mennyi mindenben tudnak segíteni, hogy sikeres, menő és stílusos legyél az életed hátralévő részére!

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”