Az elmúlt hetek hideg időjárása lassan véget ér, sőt, már érezhetően megérkezett a tavasz. Mi azért mégis óvatosak lennénk, mert a mostanában jellemző szeszélyes időjárás miatt simán elképzelhető, hogy hamarosan szükségünk lehet néhány melegebb, szél- és esőálló kiegészítőre – ha netán áprilisban megint beütne jó néhány mínusz fok.

De ha a télnek végérvényesen búcsút is inthetünk – úgy nagyjából novemberig –, túrázás, síelés, hegymászás, reggeli vagy esti kocogás, bicajozás során még így is szükségünk lehet néhány olyan remek kiegészítőre, amelyek elfedhetik testünk „kilógó” részeit.

Nyakvédő

A sál nagyon jó barát a hidegben, de van, akinek nem passzol a stílusához, vagy éppenséggel az agyára megy, hogy folyton elcsúszik a helyéről, meg igazgatni kell. Nekik ideális választás lehet a nyakmelegítő, vagy másképpen nyakvédő, itt van például ez a Roberto Scarpiatto, amely nemcsak praktikus, hanem kifinomult, elegáns darab is:

Roberto Scarpiatto nyakvédő, 8570 forint

Csukló- és kézmelegítő

A csuklómelegítőnek – hívják még érmelegítőnek is – valóságos történelme van, már a 15. században is védekeztek így az egyszerű közemberek a hideg ellen. Akkoriban a kesztyűhordás ugye a kiváltságosaké volt, további előnye volt ugyanakkor a csuklómelegítőnek, hogy bizonyos munkákat sokkal hatékonyabban lehetett vele elvégezni, mivel szabadon hagyta az ujjvégeket.

Pillanatkép a 25. Pitti Uomóról

A 20. század elején is divatos volt Magyarországon – a néprajzi lexikonban is írnak róla, mint egy 10 centi hosszú, csőszerű, gyapjúból készült ruhadarabról, amelyet csuklóra húznak. És bár inkább a nőkhöz asszociálják a gyakran hímzett, gyöngyfűzött darabokat, férfiaknak is készül ilyen termék – mert a mi kezünk is fázik a hidegben –, bár ezek gyakran erős átmenetek az ujjatlan kesztyűk világába. És bizony ma, az okosvilág korszakában különösen hasznossá válhat, mert amellett, hogy melegíti csuklónkat/kezünket, közben lehetőséget is ad a különféle kijelzők nyomkodására. Vagy éppen arra, hogy melózzunk.

Etsy csukló- és kézmelegítő, 1700 forint

Ha nem jön be ez a dizájn, az Etsy oldalán tuti találsz neked valót – ezt, ezt, és ezt is megnézheted.

Csősál

Ha mégis inkább a sál felé hajlanál, de valami lazább, rugalmasabb, sportosabb darabhoz, akkor a csősál ideális választás lehet. Nem igényel sok macerát – indulás előtt felhúzod a fejedre, majd az le nem esik onnan –, ugyanakkor nem túl robusztus, viszont ha beüt a kemény szél vagy a hideg, simán felhúzhatod akár az orrodig is.

A Buff csősálai között találsz olyat, amelyik UV-fény ellen véd, vagy amelyik inkább szélálló, így hegymászáshoz, túrázáshoz, síeléshez vagy esti kocogáshoz, sétához is ideális lehet ezekben a hetekben. További előnyük, hogy jól elvezetik a nedvességet, rugalmasak, antimikrobiális anyagból készülnek, így alig szagosodnak és remekül szellőznek, és akár az orrig felhúzva is simán elvagy benne. Na meg van belőle színes, mintás, Star Wars-os, focicsapatos, oroszlános vagy éppenséggel koromfekete is. Szóval tuti megtalálod a saját stílusod.

Buff csősál, 4999–9990 forint

Fülmelegítő

Mert ha egyszer fúj az a nyamvadt szél, a belőtt séród pedig épp nem vernéd tönkre sapkahúzással, akkor jó választásnak tűnhet. Hogy kicsit férfiasabbá tegyük a kiegészítőt, eláruljuk, van belőle például Manchester United- és Arsenal-szurkolóknak készült változat is, és a perdöntő bizonyíték az, hogy ha helyzet van, akkor még George Clooney is hordja.

Ikepod fülmelegítő, 6800 forint

Természetesen nem kell feltétlenül NDK-s pornómuffra hajazó szőrcsomókat a füleidre pakolnod – bár biztosan jó meleg –, mert vannak egyszerűbb, elegánsabb darabok is. Beszerezhetsz akár egy Bluetooth-hangszórókkal beépített fülmelegítőt is, van bőrből készült változat is, de mi mégis ezt a fordított birkabőrből, gyapjúval bélelt darabot mutatnánk meg. Kényelmes, elegáns és irtó meleg.

Nyakas kapucni

Hogy ne kelljen tökölnöd azzal, hogy magasnyakút, sálat, sapkát húzz, netán csomagolj magadhoz, ha hirtelen beütne a hideg. A nyakas kapucni ugyanis megoldja helyetted, egyetlen termékként. Hirtelen az Agymenők (The Big Bang Theory) egyik főszereplője, a nagyon fancy Howard Wolowitz ugrott be nekünk instant magasnyakújával, de maradjunk annyiban, hogy ez azért mégis csak egy funkcionálisabb és vállalhatóbb darab.

És mondjuk ideális kiegészítő lehet egy tavaszi kabáthoz, ha mondjuk hűvösre fordulna az idő, kapucnid pedig pont nincs hozzá. A minták száma itt is konvergál a végtelenhez, színes, monokróm, barcás, macskás, van itt minden, csak szét kő dikházni. Na és azt se feledjük el, hogy egy „beépített” sál is a történet része, valamint a csősálakhoz hasonlóan ez a Buff-termékcsalád is remekül ellenáll a szélnek vagy az esőnek. Ez így már tényleg nem rossz, tavaszindító hegyi túrázáshoz szinte már kötelező darabnak tűnik!

Buff nyakas kapucni, 14 800 forint

Horgolt szakáll

Mégis mi a bánat ez? – szögezhetnéd nekünk a kérdést, joggal. És igen, ez talán már tényleg extratúlzásnak tűnik, mégsem bírtuk ki, hogy ne tegyük be a listába egyfajta bónuszelemként, meglepetésként. Hogy Csipkés Zoltánt idézzük a legendássá vált Mónika Show-adásból: ilyen meglepetést nem kívánok senkinek!

Etsy horgolt szakáll, 3600 forint

Pedig az Etsy fejlesztői tök komolyan gondolják a dolgot, és talán nem is akkora hülyeség, mint amilyennek elsőre tűnik. Csípős időben ugyanis szakáll híján ugye érezzük pofánkon a finom törődést, és ha a fejünk tetejét lefedjük, akkor az arcunkat – amely szintén ki van téve a zord időjárásnak – miért is ne? Persze ilyenkor a már említett csősál is megtenné – sőt, alkalmasabb is erre a feladatra, mivel szélálló, és egészen az orrig felhúzható –, ugyanakkor valljuk be, közel sem ilyen trendi. Ez meg nagy ütőkártya manapság, meg hát mikor nem volt az.

Mucsi Zoltán feltételezett reakciója a horgolt szakállra:

Ha a hideg ellen is védekeznél, és közben az utca emberének is rojtosra húznád a tekintetét – meg egy ízes Mucsi-féle jókurvaanyádat is kicsalogatnál belőle –, akkor ez lehet a tuti befutó. Vagy ha mondjuk szökésben vagy, akkor is. Egyébként van több típusban és színben is, sapkás és fülre akasztható változat is – egészen a farsangi felszerelésig –, ez a vikinges például már nagyon ott van, de akár polipnak is öltözhetsz, ha a szemszínedhez az smakkol jobban. Végül is te tudod.

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”