De mi rövidre fogjuk és elmondjuk, te hogyan teheted magadévá.

Kaliforgizálj Hank Moody-val

A hét évadot megélt Californication (azaz Kaliforgia) sorozatban David Duchovny alakítja Hank Moody írót, aki alkotói válsága mellett megszámlálhatatlan nőt, epikus beszólást és görbe estét tűzött a kalapjába. Egy mondatban úgy jellemeznénk: egyszerre akarsz ő lenni és adsz hálát az égnek, hogy nem Hank Moody vagy.

A cinikus és nőfaló Hank Moody signature szettje a sötét napszemcsi, fekete póló, sötét farmer és sport- vagy bőrkabó (eseménytől függően), amit, valljuk be, azért nem túl nehéz utánozni. De mégis mitől működik ennyire?

Attól, hogy baromira nincs túlgondolva – ésmégis minden baromi jól passzol a csávóra. Napszemüvegből vagy Ray Ban vagy Persol Havana darabok vannak rajta, a random fekete póló jó anyagból készült, a testalkatához tökéletesen passzoló Hanes T-shirt (ami amúgy rohadt olcsó), a nadrág pedig többnyire Levis straight cut farmer. A hedonista életet élő, tehetséges, de az életét folyamatosan elcsesző író nagyon egyszerű outfitje azt sugallja: pont leszarom, mások mit gondolnak.

Ha te is ezt mondanád a világnak és nem vagy a nagy minták, látványos divatgesztusok vagy az olaszos üzletemberbarokk embere, akkor a Hank Moody szett nagyon is a te világod: amire figyelj, hogy igazán minőségi darabokból szerezd be a legegyszerűbbet – hidd el, máshogy fog állni és más lesz a kisugárzásod is tőle.

Sebhelyes arc, sebtelen stílus

A sebhelyesarcú Tony Montanája olyan kultuszkarakter, akinek a stílusa kábé egy évtizedig meghatározta a nyolcvanas évek (maffia)stílusát. Az Al Pacino által alakított karakter még streetballozni is virágos ingben megy és Givenchy-t visel totálisan LeBron, Durant vagy épp 'Melo, előtt, az ikonikus, tigrises ingről nem is beszélve.

Aztán persze jöna Big Boss stílus: semmi virágos ing vagy bandana: óriási ingnyak, háromrészes öltöny. Majd újabb váltás: Miami főnöke teniszpólóban, aviátor-szempában, utána pedig végigjönnek a szemérmetlenül kigombolt ingek, feltűrt ujjak, arany nyakláncok, gyűrűk, selymek, lakkbőr cipők: egyszóval az elképesztően drogfőnök, badass outfitek.

Montana szerelésein tökéletesen látszik, mennyivel többre telik neki és mennyivel otthonosabban mozog az egyre inkább rászabott ruhadarabok világában. Amit Tony Montanától elleshetünk, az a kompromisszum nélküli extrravaganza, színek, minták, gombolás és fazonok terén is – plusz azt, hogy a fekete és az arany mindig is a legdope-abb összeállítás lesz, amíg világ a világ.

Nem csak Mr. Ripley tehetséges

A Tehetséges Mr. Ripley olyan kultfilm, amit azonnal pótolnod kell, ha még nem láttad. A filmben Dickie Greenleaf (Jude Law) testesíti meg az olaszos tengerparti stílus és a hamisítatlan életöröm tökéletes elegyét.

Greenleaf szettjeiből az a fajta suliból ellógós, csíntalan sárm sugárzik, amit komoly felnőttként nagyon érdemes újratanulnunk. Rövidebb a rövidnadrág, mint kéne, a póló nőiesebb szabású, mint amit megszoktunk; a konvencióktól elrugaszkodott, merész fiatalság tükröződik ezekben a világos-domináns outfitekben. A homokos tengerpartok minden könnyedsége és álmodozós, időből kiszakított hangulata benne van ezekben a fehér-fehér szettekben:stílusos, de mégsem komolykodó hatású, fiatalos és könnyelmű érzésünk van, ha ezekre a szettekre nézünk – minthogy ez is Law karaktere a filmben.

Olaszosabb, vízpartibb már nem is lehetne: Greenleafszinte mindig vádliközépig hanyagul feltűrt, vékony vászonnadrágokban élvezi az életet, fehér sportcipőihez pedig a legritkább esetben húz zoknit. Ha viszont egyszer leváltja a fehér-fehér kombókat, Law nem finomkodik a mintákkal: virágos rövidnadrág, vastag csíkos nyakkendő, kékek és rózsaszínek bátor kontrasztjait viseli magán, melyek extrovertált személyiségét csak még háromszor annyira aláhúzzák.

Ami pedig teljesen biztos: bármit is vesz fel, Law az igazi, önfeledt mediterrán lazulás stílusát hozza, melyet minden nyaralásra felírnánk receptre.

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”