Ha divatos öltözködésről van szó, akkor nem feltétlenül a kapucnis pulcsi, a nagy mintás póló vagy az oldalzsebes nadrág az, amely elsőre, netán másodjára beugrik nekünk. Pedig ha betartasz néhány alapszabályt, akkor nemcsak, hogy nem tűnsz bennük hülyének, de kiválóan kiegészítheted velük a ruhatáradat, valamint az utcán is garantált a laza, kényelmes megjelenés.

Kapucnis felső

Egy kapucnis felső nélkül valahogy egy olyan férfinak sem lehet teljes a ruhatára, akinek a vérében az utca és a lazaság. Ez a ruhadarab ugyanis a streetwear stílus és életérzés egyik ékköve, amely ugyanakkor nem csak önmagában lehet nyerő: más darabokkal is kiválóan lehet kombinálni. Természetesen ebben a történetben is lehet hibázni, de van néhány nagyon jól bevált kombó, amivel azért nehéz nagyon mellélőni – főként, hogy a divat is oly módon alakult át az elmúlt években, hogy könnyű hozzáilleszteni a hoodie-kat a modernebb ruhadarabokhoz.

Szürke

A kapucnis felsők közül az egyik legemblematikusabb darab a szürke, amelyről jól tudjuk: rengeteg más színnel kombinálható, mert egyszerűen működni fog.

Főként monokróm darabokkal passzol, így pedig pazar minimalista szettet lehet összedobni belőle. Például egy klasszikus farmerdzseki alá kapva, egy chinóval megfejelve is jól mutat, de egy tevekabáttal, farmerrel és egy Chelsea csizmával együtt is pazar őszi megjelenést biztosíthat, amely szinte bármelyik alkalommal ütős lehet.

Fekete

Ha egy titokzatosabb, „utcaibb” kapucnis felsőt keresel magadnak, amelyben szabadabbnak érzed magad, és amely sportoláshoz is alkalmasabb – a szürkénél jelentkező pisztolytáska-riadó ugyanis itt nem játszik –, akkor a fekete lesz a te embered. A fekete maga az örök stílus és az alvilági letisztultság egyben, amellyel nehéz nagyon elszúrni a dolgokat.

De azért kezdetnek próbálkozhatunk a fekete-fekete kombóval, bár érdemes ésszel és érzékkel nekiindulnunk ennek a történetnek is, nehogy túltoljuk a dolgot, és úgy nézzünk ki, mint egy 16 éves gót kamasz. De amíg óvatosan, visszafogottan tesszük mindezt, ügyelve az apró kiegészítőkre és részletekre, addig bizony nyert ügyünk van. Például egy fekete bőrdzsekivel vagy farmerkabáttal is ügyesen összerakhatjuk a dolgot, ha például nem szeretnénk, hogy a megjelenésünk túl sportos vagy alkalmi legyen.

Fehér + színes

A harmadik klasszikus típus a fehér, amely az összes közül talán a legérzékenyebb darab. Egy újabb alapszínről van szó, amely pazar eleganciát sugallhat, ha például fekete kabáttal és nadrággal kombináljuk, hiszen a fekete és fehér közötti elemi kontraszt mindig tud adni egy extra löketet a megjelenésünknek.

A Mr. Robot főszereplője, Rami Malek

Ugyanakkor a színesebb felsőknek is adhatunk egy esélyt, hiszen ezeket is kiválóan beleilleszthetjük az outfitünkbe, a lényeg itt is a hogyanon és az összhangon van.

Oldalzsebes nadrág

Az oldalzsebes nadrágra sokan furcsa szemmel néznek, nem is alaptalanul – főleg a nálunk is tomboló dicső halásznadrág-korszak miatt. Ha valaki szembe jön velünk egy ilyen darabban, valahogy nem az irigység és az ösztönös meghunyászkodás érzése fog előtörni belőlünk. Ugyanakkor a halászgatya ellenére kár volna az egész oldalzsebes témát lehúzzunk egyben a vécén, hiszen vannak modernebb, remekül összerakott darabok is, amelyeket gyönyörűen illeszthetünk stílusunkhoz.

Néhány kevésbé szerencsésebb darab:

Azt már az elején szögezzük le: ha makulátlan eleganciára vagy kifogástalan megjelenésre vágyunk, akkor alap, hogy az oldalzsebes téma nem játszik – ilyenkor egy chino, egy szövetnadrág, vagy ha kevésbé formálisabbra vesszük a dolgot, akkor akár egy farmer után nyúlhatunk, de a streetwear életérzést remekül megtolhatjuk néhány ilyen jóféle oldalzsebes nadrággal is:

A szabása, az árnyalatvilága és a mintázata mellett ugyanis az is nagyon fontos, hogy milyen cipőkkel párosítjuk. Az elegánsabb darabok a letisztultabb nadrágokkal játszanak, de a modernebb kiszerelésű, csípősebb daraboknál a jól ismert keleti blokkos oldalzsebes-félcipős outfit kapásból kilőve. Bepróbálkozhatunk egy laza Converse-szel, egy deszkás csukával, vagy ha a nadrág sportosabb, jöhet hozzá egy monokróm, vagy adott esetben egy színesebb sneaker. Nem szeretnénk hazabeszélni, de egy ilyen kombóhoz – főleg, ha egy gördeszka is akad a kezedben – remekül megy egy kapucnis felső, néhány utcai kiegészítővel (sapka, sál, napszemüveg) megspékelve pedig te lehetsz az utca megkoronázatlan királya.

Nagy mintás póló

A nagy mintás pólók megint csak érzékeny részét képezik az életünknek, főleg Kelet-Európában, a hamisítás fellegvárában, ahol tucatjával szaladgáltak (vagy szaladgálnak) hórihorgas Armani, Nike s egyéb márkanevekkel s -logókkal teletűzdelt pólókban atyánk büszke fiai.

Pedig amennyire az elegancia az egyszerűségben és a letisztultságban rejlik, a gengszter- és az utcai stílus ugyanúgy a nagy mintás pólókban – csak jól kell hozzájuk nyúlni. Mint mindig, ezúttal is a kiegészítőkön és a darabok összharmóniáján van a hangsúly.

Ha lazábbra vesszük a figurát, és illik hozzánk a stílus, akkor érdemes lehet akár egy bővebb pólóval próbálkoznunk, amelyet remekül, önazonosan kombinálhatunk néhány utcai darabbal. Egy sapka – legyen szó fejre simulós underground darabról, netán egy fullcapről – tökéletesen beleillik a történetbe, de egy játékosabb streetwear outfitnél a színekkel és a formákkal is bátran kísérletezhetünk.

Bármennyire is szentségtörés, akár egy zakóval is összerakhatjuk az egészet – egy farmerrel megfejelve a dolgot egy elegáns, kényelmes, mégsem unalmas vagy túl formális szettet kapunk, amellyel bátran nekivághatunk mondjuk egy találkozónak. Azért itt érdemes lehet ügyelni az összképre, valamint arra, hogy a kevesebb néha tényleg több: a minták közül érdemesebb azok mellett letenni a garast, amelyek jobban illenek a megjelenésünkhöz színben, textúrában és szabásban egyaránt.

Ez is érdekelhet:

A hetvenes évekig ment vissza az időben a kasmírkirály Cucinelli - Roadster

Idén ünnepli negyvenedik születésnapját a főleg kasmír anyagra építő prémium ruházati termékeivel világhírűvé vált márka, a Brunello Cucinelli. A jeles évforduló alkalmából a birodalom bemutatta a 2018-as őszi-téli kollekcióját, amely a hetvenes évek végét hozza vissza - természetesen újraértelmezve. Exkluzivitás és csúcsminőség. Ez a két legfontosabb hívószava az 1978-ban alapított itáliai cégnek.

És ezt olvastad már?
„Nekem az ötmilliós luxusóra is csak egy darab acél, amibe bele kell tolni a vésőt”