Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mert bizony van pár kérdés. Mikor kell zokni és mikor nem? Ha kell zokni, akkor bokazokni vagy titokzokni? Vagy magas? Milyen anyagú legyen, hogy ne izzadj bele, milyen színű, hogy stílusos legyen? Cipőknél mire ügyelj anyagban és színben és fazonban? Minek-mihez kell passzolnia? Mikor lehet papucsot venni és mikor tilos? Flipflop vagy szandál? Ha valaha megfogalmazódtak benned ezek, akkor most hálás leszel ennek a mindent felölelő nyári cipőkódexnek!

Cipők szinte minden szetthez

Vannak olyan klasszikus darabok, melyek szinte minden szetthez jók. Ilyenek a Converse-ek és a megbízható, időtálló márkák sportcipői is: pl.: Nike, Adidas, Vans, New Balance.

Ezeket a lépőket, stílusodtól függően lehet sportos összeállításhoz illetve elegánsabb öltözethez is hordani. A színválasztékuk szinte végtelen, de ha megnyerő letisztultságot szeretnél tükrözni, akkor egy hófehér sportcipő nagyon ajánlott a cipős szekrényedbe.

Ha bőrből van, akkor titokzoknival ajánlott, ha pedig vászonból (ami jobban szellőzik), akkor akár zokni nélkül is belefér kevésbé meleg napokon (de mi azért ajánljuk itt is a titok/bokazoknit, mert nem pállik be a lábad). Apropó, a zoknikérdés:

Méret és izzadás

A zokni kérdés érzékeny kérdés. A titokzokni lényege, mint a neve is utal rá, hogy titokban maradjon, azaz ne látszódjon. A bokazokni már inkább sportoláshoz, sportos ruházathoz illik. Érdemes felpróbálni a zokni azzal a cipővel, amivel hordani szeretnénk, hogy valóban nem látszik-e ki. A többnyire azért stíluscsászár olaszok bizonyos cipőket hordanak zokni nélkül is, de szerintünk ezt csak jól szellőző cipőkkel tedd meg, mert ha nem is vagy kifejezetten izzadásra hajlamos, azért ebben a kánikulában mindenkinek izzad valamennyire a lába.

És ha már izzadás és zokni, akkor fontos, hogy a zokni pamutból legyen, hiszen bármilyen műanyag (poliamid, poliészter és társai) csak fokozzák az izzadást és nem engedik a lábfejet szellőzni. Néhány sportruházat-gyártó cég gyárt más nedvszívó anyagból is zoknikat, ezeket is érdemes kipróbálni, hiszen ha sportoláshoz jó, akkor hétköznap is tuti tökéletes.

Zokni és stílus

Színes zoknikat csak azoknak ajánljuk, akik stílusosan tudják kombinálni a szettjük többi részével, plusz nem érzik benne túlöltözött paprikajancsinak magukat – ha egyszerűen minden zsigered tiltakozik a kilátszó, színes zoknik ellen, akkor nem érdemes erőltetni. Ha viszont szereted őket, akkor azt tanácsoljuk, hogy (feltűrt) hosszú nadrággal és elegáns, kerekített vagy hosszúkásabb orrú (de nem kockaorrú) cipővel hord.

A színek lehetnek egészen vadak; a lényeg, hogy elüssenek a cipő és a ruházat színétől is – hamár lúd, legyen kövér, ne akard megúszni!

Cipők nyáron az irodában

Az üzleti életben nyáron is zárt bőrcipőt illik viselni. Viszont a mai üzleti öltözet függ a pozíciótól, munkakörtől és stílustól; nagyon sok iroda már megengedi a lazább, smart casual vonalat is. Ami azt jelenti, hogy mondjuk egy chino nadrághoz fel lehet venni egy sportcipőt vagy bebújós (slip-on) cipőt is.

Ez pedig már készülhet vászonból is, ami szellőzik, szóval a bőrcipőknél kötelező zoknit itt esetenként el lehet hagyni.

Papucsokról, szandálokról

A papucs és szandál maradjon meg a fesztiválos, hétvégi, strandos öltözet lábbelijeként.

Elegánsabb ruhákhoz esetlenül néz ki, utcai viseletnél vagy gladiátornak vagy szamaritánusnak vagy tópartról szalajtott birminghami fesztiválozónak nézel ki benne. (Plusz szerkesztőségileg egyetértettünk, hogy maga a szandál ötven-hatvan év fölött hordható csak, de ezt azért nem jelentenénk ki törvényként.)

A tökéletes nyári választás: Espadrillest mindenkinek!

Végül itt a nyári cipők jolly jokere: a nagyon kényelmes, divatos, minimalista és urbánusan laza vitorlás cipő. Az elegánsabb változata a bebújós bőr, a lazább pedig az espadrilles néven ismert vászon lépő – mindkettőt bátran hordhatod zokni nélkül, hosszú- és rövidnadrággal, irodába, buliba, strandra, bárhova.

A kombinációs lehetőségei végtelenek és egy tízes alatt simán lőhetsz magadnak ilyet a H&M-ben például feketében.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.