Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Egyiptomban lévő római alapítású városban, Antinopoliszban találtak egy zoknit, melyet időszámításunk előtt 400 - 300 környékén viselt egy ott élő gyermek. A lelet 1914-ben került a British Museum birtokába, de csak nem rég derült ki róla, hogy egy kicsit több egy egyszerű zokninál.

A kutatók korábban ötször is meggoldolták, mielőtt hozzáfogtak vizsgálgatni egy kétezer éves textilt, hiszen a legtöbb eljárás csak roncsolás útján képes megállapítani az anyagösszetételt és a kort. A modern képfeldolgozó eljárások azonban már lehetővé teszik, hogy mindennemű károkozás nélkül szerezhessünk ismereteket ezekről az izgalmas tárgyakról.

A múzeum kutatói fogtak hát egy módosított Canon 40D típusú kamerát, és különböző hullámhosszokon készítettek képeket a zokniról, amiről így kiderült, hogy anno három különböző színű anyagszálból kötötték meg.

Úgy van; nemcsak a ma embere, de már az ókorban élt őseink is szerették egyszerűbb mintákkal feldobni a ruhaneműiket, még ha egy kisgyerek zoknijáról is volt szó.

Ha esetleg egy hasonló leleten találnak egy Nike-jelet, arról is be fogunk számolni.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.