Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A karóra épp olyan státuszszimbólum, mint az autó. Nem az ára teszi menővé, hanem az a megfoghatatlan cool faktor, amit semmilyen tudományos módon nem lehet igazolni: vagy van, vagy nincs.

Van, aki a millió dolláros órákra esküszik, és van, aki inkább a hamisat választja abban a reményben, hogy attól jobb lesz a megítélése. Aki azonban magabiztos a stílusában, nem az alapján választ órát, hogy mások mit gondolnak. Ez már alapban hoz magával egy olyan lazaságot, ami a menőség alapköve. Az órák azonban mégsem teremtettek egyenlőnek: van köztük olyan, amely egyszerűen menőbb a többinél.

Tudor Heritage Chrono

Ahogy a divat terén mindenütt, úgy az órák esetében is nagyon megy a retrohullám. De nem minden régi óra újragondolt verziója olyan menő, mint a Tudor Heritage Chrono, amelyet 2010-ben dobtak be újra a köztudatba.

Először a hetvenes években indult hódító útjára a monacói kikötő aranyifjain. Manapság választhatod fém- vagy csíkos NATO-szíjjal is, a ház acélból készült, különleges szatén finish-sel, zafírüveggel, és 150 méterig vízálló.


Tudor Heritage Chrono

Rolex Sea-Dweller ref. 126600

James Bond órája. Kell ennél több, mint a menőség mindenek feletti fokmérője? A Rolex a második világháborút követően kezdte gyártani Submariner sorozatát az egyre népszerűsödő hobbi búvárkodás elterjedésével párhuzamosan. Ma már egészen 1200 méter mélységig vízálló, és különleges ismertetőjegye a számlapon található skarlátvörös felirat.

Rolex Sea-Dweller ref.126600

Omega Speedmaster Professional

Ha nem érint meg különösebben James Bond, tudunk jobbat! Az Omega órája volt az egyetlen, ami a hatvanas években átment a NASA szigorú tesztjein, így az űrhajósok hivatalos felszerelésének részévé válhatott. Nem véletlenül kapta a Moonwatch becenevet, ugyanis ez volt az a karóra, amiben Buzz Aldrin a Hold felszínére lépett, és máig ketyeg a Nemzetközi Űrállomáson. A Speedmaster Professional kronográfok a teljes Apollo program ideje alatt a küldetések részei voltak, mindezt úgy, hogy gyakorlatilag semmi módosításon nem estek át az évek során – szemben a felszerelés többi részével. Mi ez, ha nem menőség?

Omega Speedmaster Professional

G-Shock DW-5600E-1VER

Ismerjük a rappereket, és tudjuk, hogy semmit nem imádnak jobban, mint a nagy, fényes dolgokat. Na meg a G-Shock órákat, nélkülük senki nem lehet igazi hiphopelőadó. A G-Shock egyidős a Swatchcsal, de míg a svájci cég a precizitásra törekedett, a japán versenytárs a sokkal kézzelfoghatóbb előnyökre helyezte a hangsúlyt. Így született a tripla 10-teszt: 10 bar nyomás elviselése, 10 éves elemélettartam, és törésállóság 10 méter magasból, kemény felületre érkezve. Manapság már számos, továbbfejlesztett verzió közül választhatunk, de az eredeti egyszerűségében rejlik az igazi cool faktor.

G-Shock DW-5600E-1VER / Footshop

Swatch Twice Again

Ha a G-Shock nem maradhatott ki listánkból, a Swatchról sem feledkezhetünk meg. A márka hatalmas érdeme, hogy megmentette a svájci óraipart, amikor a nyolcvanas években gombamód terjedő olcsó, távol-keleti kvarcórák éppen tönkretették volna a hagyományos bizniszt.

További menőséget kölcsönöz az órának, hogy mindössze ötvenegy alkatrészből áll, így minimalizálva a hibalehetőségeket. A plusz kedvenc pedig, amiért minden lázadónak szüksége van egy ilyen órára: az ár. Már 20 000 Ft körül megszerezhetjük, ami összehasonlítva a többi, százezres nagyságrendű órával meglehetősen demokratikus megoldás.

Swatch Twice Again

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.