– Ich bin ein Berliner – jelentette ki John F. Kennedy 1963-ban, és azóta az egész világ berlinibb lett egy kevéssel. Az univerzum egyik kevés megkérdőjelezhetetlen alapigazságainak egyike, hogy a német főváros 1989 óta Európa és a világ egyik legcoolabb helye. A Player összeállított egy tízes pakkot, hogy könnyebben ráhangolódj a helyi vibe-ra.

1.

Sétálj vagy biciklizz: Potsdamer Platz, Charlottenburg, Unter den Linden, Checkpoint Charlie, Alexanderplatz, a Spree mindkét oldala, Brandenburg, Grünewald. Az utazás legjobb része állítólag az eltévedés, szóval próbálj eltévedni.

2.

Igyál helyi söröket: Berliner Weisse, Berliner Kindl Pils, Schultheiss Pilsener. Ehhez kocsma is kell: a Bei Schlawinchen-t szinte minden szaklap és útikönyv az egyik leghangulatosabb helyi pubként tartja számon.

3.

Ez a város maga a Bauhaus. Menj el a Bauhaus múzeumba és nézd meg, mekkorát dobott Moholy-Nagy, és a többi magyar géniusz a 30-as években.

4.

Ülj be egy kebaboshoz és nyomj be egy dönert. Berlinben jobban csinálják, mint Törökországban. A Bistro Yilmaz Kardesler az egyik legjobb, és ennek megfelelően zsúfolt pont, de tulajdonképpen alig van esélyünk hibázni.

5.

Menj el a berlini falhoz és nézd meg a grafittiket. Falak nem választhatnak szét embereket.

6.

Berlin partyváros. Bulizz, aztán hajnalban ülj be az anarchizmus szellemétől áthatott, dekadens dizájnú, 0-24-es nyitvatartású, kultikus Schwarzes Caféba, és igyál egy feketét vagy 2-es pont.

7.

Vásárolj olcsón egyedi cuccokat. Hétközben vintage ruhák akár kilóra a Garage-ban és a Colours Kleidermarkton, vasárnap bolhapiac a Mauerparkban.

8.

A német fővárosnak tucatnyi futballcsapata van, a három leghíresebb a Hertha, a Dynamo és az Union Berlin. A másodosztály augusztus 3-án indul, irány egy meccs.

9.

Látogass el a Supamollyba, ami egykoron egy foglalt ház volt, ma pedig Berlin egyik klasszikus „arty” helyszíne koncertekkel, kiállításokkal, partikkal.

10.

Juss el az Alexanderplatzra, lépj be a legmagasabb épületbe, és szállj be a liftbe. Menj fel a legfelső emeletre, és nézz körül. "Az élet ízét csak a bolondok ismerik."

Ha egyéb úticélok érdekelnek, akkor a Player segít neked! Olaszországot átszelő túra olcsón? Hosszú hétvége Madridban? New York-ba mennél vagy Indiába?

(Grafika: Bezzegh Levente, fotó: Bojko)

És ezt olvastad már?
Eltörölték a komodói nemzeti park százezer forintos belépőjét