5 dolog, ami miatt érdemes elmenni Bordeaux-ba
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha a szokványos célpontok – Berlin, London, Párizs, Róma, stb. – nem vonzanak, akkor most mondjuk a tutit: BORDEAUX.

1. Bordeaux megújult

Az elmúlt 15 évben a város hihetetlen átalakuláson ment át, ami nem véletlen: a helyi Alain Juppé irányította városvezetés eldöntötte, hogy a Garonne-parti várost újra felteszik a térképre. A gigantikus renoválásnak köszönhetően a történelmi belváros újra XVIII. századi pompájában tündököl. Az első kötelező program tehát a séta a folyó nyugati partján: indulj el a Place de la Bourse előtti víztükörtől, csodáld meg az épületeket díszítő faragott karcokat, a mascaronokat, menj el a monumentálisan gyönyörű Szent András katedrálisig, majd sétálj végig a rue Cheveruson.

2. Közelebb lesz, mint valaha

2017-re megépül az LGV high speed vasút legújabb szakasza, ami azt jelenti, hogy Párizsból két óra alatt Bordeaux-ba lehet majd érni. Mindez újabb kihívást fog jelenteni a fővárosnak, ugyanis már jelenleg is az Atlanti-óceán partjához közel fekvő metropolis a 2. legnépszerűbb célpont a külföldiek körében, szóval reszkess, Párizs!

3. Bor

A bordói értelemszerűen Bordeaux-ban készül, és ezzel el is mondtuk, miért is számít igazi borfővárosnak a nyugat-franciaországi metropolis. A várost körbeveszik azok a szőlők, ahol a világ egyik leghíresebb és legfinomabb bora készül, így aki odavan ezért az italért, az megérkezett Mekkába. A belvárosból 20-30 perc alatt a vidéki Franciaországban érezhetjük magunkat, egymás mellett találhatjuk a jobbnál-jobb, borszeretőket váró Chateau-kat, ahol pár órás túrák keretében megnézhetjük a szőlőtőkéket, a pincéket, és az egész birtokot.  Egy tökéletes célpont a Chateau de Taillan a Medoc régióban, mutatjuk, miért.

Nem kell kimenni a városból, hogy borozzunk: a Cité du Vin modern épülete a borkészítés tech-temploma, ahol 21. századi körülmények között ismerkedhetünk meg a helyi tradíciókkal, történelemmel. Valójában a bor Louvre-ja ez, ahol nem csak az erjesztett ital múltját és jelenét, hanem a jövőjét is megmutatják nekünk. Őrület a hely. És persze imádnivaló, hogy a szupermarketekben 5 euróért teljesen korrekt vörösborokat lehet kapni.

Utazás és szállás

Fapados járatok jelen pillanatban nem mennek Budapestről Bordeaux-ba, de 80-90 ezer forint körüli összegért már el lehet jutni oda. A város szolgáltatások szintjén olcsóbb, mint a nagy európai fővárosok, miközben – mint azt fentebb is olvashattad – kínál annyit, mint azok. A történelmi belváros nagy kiterjedésű, és tele van különböző pénztárcákhoz szabott, remek szállásokkal. Ha Párizs megér egy misét, akkor Bordeaux legalább kettőt – komolyan mondjuk.

4. Művészeti kincsesbánya

Tudod, mi a közös Picasso-ban, Delacroix-ban, Monet-ban, Rodin-ben, Murin-ben és Jeff Koonsban? Az, hogy mindegyik művész munkái megtalálhatók helyi múzeumokban. Legalább kilenc komoly múzeum van a városban, kezdve a szépművészetektől, borászaton, tudományon át a várostörténetig. Összességében tehát azt tudjuk mondani, hogy érdemes Bordeaux-t nagyon komolyan venni a bakancslistás célpontok listáján, ugyanis nagyon kell törtünk a fejünket, hogy bármi hibát találjunk benne.

5. Gasztronómia

Semmiképpen nem akarunk elitistának hangzani, és e sorok írója nem kifejezetten elfogult a francia gasztronómiával kapcsolatban, de el kell ismerni, hogy a helyi kulinária körüli hype teljesen jogos. Annyira gyorsan  hozzá lehet szokni a relatíve korrekt áron nyújtott magas minőségű szervízhez, ételekhez, italokhoz, hogy félelmetes. A teljese átlagos bisztrók is egy-két emelettel járnak a szomszédos országok fölött, a francia libamáj game-nek pedig nincs párja. Ha Bordeaux-ban járunk, mindenképpen próbáljuk ki a helyi édesség specialitást, a canelé-t, ami egy cukros mázzal borított minikuglóf. A hedonizmus csúcsa az ultratrendi La Brasserie Bordelaise, ahol megismerkedhetünk a lokális és autentikus konyhával is. Nem mellékesen 2015-ben két Michelin-csillagos séf is éttermet nyitott itt: az egyik Stephane Carrade, a másik Gordon Ramsey.

További információ a városról itt.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.