Carl Hart saját állítása szerint nem lett rosszabb ember, apa és férj, viszont a szer lejövője az pokoli.

Carl Hart pszichológus és neurológus professzor már évtizedek óta foglalkozik azzal, hogy a különböző drogok hogyan hatnak az emberi idegrendszerre. Hart saját bevállása szerint először hét éve használt heroint, de már régóta tesztel különböző ópiumszármazékokat legális körülmények között.

Hart már évek óta rendszeresen fogyaszt heroint, ahogy ő mondja: rekreációs céllal. A szakértő 25 éve dolgozik a szakterületén, de a drogfogyasztással kapcsolatos álláspontja az elmúlt években gyökeresen megváltozott.

– mondta Carl Hart.

A professzor a heroint az alkoholhoz hasonlította, mivel mindkét szert mértékkel, rekreációs céllal használja.

– írja a könyvében.

Hart álláspontja még a magyar közvéleménynél jóval liberálisabb amerikai nyilvánosságot is megbotránkoztatta. Columbia professzorának könyvét azzal vádolják, hogy lényegében egy szerelmeslevél a drogozához. Bár az Egyesült Államokban már lényegében minden államban lehet valamilyen formában marihuánát fogyasztani, más szerekkel továbbra is rendkívül elutasítóak az amerikai törvényalkotók.

Hart ugyanakkor nem is ajánlja a mértéktelen kábítószerfogyasztást. Szerinte megfelelő adagolással, biztonságos, steril körülmények között fenntartható az egyensúly, így a drogok segíthenék az emberek életét. A szakértő példáként azokat a készítményeket hozza fel, amiket jelenleg is alkalmaznak az orvoslásban. A figyelemzavaros és súlyos obezitásban (elhízásban) szenvedő emberek metamfetaminszármazékokkal gyógyítják, a súlyos daganatos betegséggel küzdők fájdalmát szintén pszichoatkív szerekkel csillapítják.

Hart szerint a családja támogatja a rekreációs drogfogyasztásban, szerinte attól, hogy a kábítószerek segítenek neki kikapcsolni, nem lesz rosszabb akadémikus vagy férj és apa.

Kisül az agyad?

A drogfüggőséget korábban súlyos agyi rendellenességként írták le a szakértők. A nyolvcanas és a kilencvenes években futó közérdekű, kábítószer-ellenes kampányok egyenesen azt hangoztatták, hogy a drogoktól „kisül az emberek agya”. Dr. Nora Volkow, az amerikai kábítószer-visszaélési intézet igazgatója egy 2018-as blogbejegyzésben azt írja, hogy a szenvedélybetegek agyában valóban felfedezhetők bizonyos elváltozások, amik megmagyarázzák a kábítószer-használat kényszeres jellegét.

Sok szakértő nem ért egyet Harttal, de örülnek neki, hogy van intelligens, normális mederben folyó diskurzus a témában. Az egyik kritikus így érvel Hart álláspontja ellen:

Egy új fájdalom

Hart könyve nem csak jó dolgokat ír a drogozásról. A professzor maga is elismerte, hogy a heroinozás egyik legszörnyűbb velejárója a lejövő időszak. Ebben az akár 12-16 órás periódusban kezd el kiürülni a szervezetből a kábítószer. Általában az utolsó adag hatásának múlásával kezdődik. A fogyasztó ekkor hidegrázást, hányást, hasmenést tapasztalhat. A legtöbben ürességet éreznek és egy örlő, szűnni nem akaró belső fájdalmat, amit nehezen tudnak leírni.

Carl Hart szerint a könyve arról szól, hogy a drogfogyasztás kapcsán ideje lenne felnőttként viselkednünk.  Nemcsak nekünk, hanem a döntéshozóknak is. A professzor szerint a teljes elutasításnak semmi értelme nincs, mivel az emberek nem fognak megváltozni, a drogok népszerűek lesznek, viszont a dekriminalizáció rengeteg ember életét menthetné meg, kevesebb lenne a túladagolás és kábítószer-kereskedelemre épülő bűnözést is vissza lehetne szorítani.

(Ha neked vagy egy környezetdben élőnek drogpromlémái vannak, akkor kérj segítséget a következő telefonszámok valamelyikén.)

Insider; kiemelt kép: Rensselaer Polytechnic Institute

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.