Amerikai bombázót fogtak a magyar Gripenek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Napokkal ezelőtt egy B–52-es stratégiai bombázó lépett be a magyar légtérbe. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a világ legismertebb nehézbombázójáról.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook-posztja szerint 9 ezer méter magasan az amerikai légierő B–52-es stratégiai bombázója repült át Magyarország légterén április 30-án. A magyar légierő Gripenjei végigkísérték a veterán gépet. Az amerikai gépen az épp szolgálatot teljesítő készültségi műszak úgynevezett gyakorló elfogást hajtott végre.

A B–52, teljes nevén B–52 Stratofortress az egyik legismertebb nehézbombázó. Ezt a típust viszonylag régen, 1955-ben állították hadrendbe. Eredetileg 2000-ben lecserélték volna Stratofortresst, csakhogy költséghatékonysági okok miatt kitolták a szolgálati időt 2045-re. Ehhez persze az is kellett, hogy a bombázókat korszerűsítsék, hogy megfeleljenek a modern hadviselés igényeinek.

A B–52-es első változata 1952-ben jelent meg B–52A néven, 1962-ben a sorozat átesett egy fejlesztésen, a modernebb változatokat B–52H jelzéssel jelölik. Jelenleg már csak H-típusú modellek vannak használatban, Magyarországon is egy ilyen gép járt.

Hidegháború

A B–52-es gépeket eredetileg azért fejlesztették ki, hogy az Egyesült Államok nukleáris csapást tudjon mérni a Szovjetunióra. A nagy hatótáv lehetővé tette, hogy a gépek fel tudjanak szállni az Egyesült Államokból és egészen az ellenséges területig repüljenek, hogy atomcsapást mérjenek a szovjetekre.

A B–52-es gép nemcsak nukleáris, hanem hagyományos bombák hordozására és bevetésére is alkalmas. A típus az elmúlt 66 évben rendkívül elterjedt lett annak ellenére, hogy viszonylag kicsi a fedélzeten található tűzereje. A B–52-n mindössze egy faroklövész található. A Stratofortresst bevetették már Afganisztánban, Vietnámban és az 1991-ben zajló öbölháborúban is.

Fotó: Péter Zoltán őrnagy és Zakariás Zoltán százados

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.