Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Besokalltak a helyiek.

Brugge (ejtsd: brüzs) Nyugat-Flandria legnagyobb városa. Történelmi óvárosa 2000 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. 2002-ben Salamancával egyidőben Európa kulturális fővárosa volt. A várost sokszor az észak Velencéjének is nevezik, hiszen számos csatorna szeli át. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai ezen csatornák mellett találhatóak. Brugge Európa kiemelkedő látványossága köszönhetően annak, hogy a városközpont a középkor óta alig változott.

2018-ban nagyjából 8,3 millió turista szállta meg a várost, amelyben 117 ezren laknak. Ez a szám 900 ezerrel, azaz majdnem egymillióval nagyobb, mint 2017-ben volt.

Ebből 6 millió csak egy napra érkezik a városba.

A tömegturizmus érdekes jelenség, a turistákat ugyanis mindenki szereti, hiszen az idegenforgalom komoly bevételeket jelenthet egy város/település/régió életében, főleg ha nincs semmilyen más jövedelemforrása. Azonban van egy csúcspont, ahol az egészséges turizmus átfordul a tömegturizmusba, és veszélyezteti nem csak az ott lakók nyugalmát, hanem a hely szellemét is, azt a dolgot, ami miatt a turisták felkeresik a helyet. Egy olyan folyamatról beszélünk, amit nagyon nehéz megállítani, visszafordítani pedig szinte lehetetlen. Tökéletes példa Velence, ahová évente 30 millió turista özönlik, aminek köszönhetően egyre több helyi költözik el, és már csak 50 ezren élnek ott.

Velence megszűnik majd élő városnak lenni, egy csak turistákkal teli kirakat lesz, lélektelen, üres, díszlet. Ennek persze megvan az oka, az eddigi városvezetők mindent megtettek, hogy a számot hatalmasra dzzasszák, most pedig adókkal igyekeznek kicsit javítani ahelyzeten, de a 3000 forintos belépők aligha fogják eltántorítani az idelátogatókat, legfeljebb a város bevételei nőnek – egy darabig.

Brugge-ben is elegük lett, nézzük, milyen lépéseket igyekeznek tenni a javulás érdekében!

Beszüntetik a hirdetéseiket Párizsban és Brüsszelben, innen érkezik ugyanis a legtöbb egy napra érkező turista. Idegenforgalmi szempontból ők a legkevésbé értkesek: nem vesznek ki szobát, nem költenek sokat, csak többen vannak velük, komoly bevételt nem jelentenek.

Limitálják, hány turistahajó köthet ki a városban. Eddig egyszerre öt köthetett ki, ezentúl ez a szám kettőre csökken. Ugyanakkor azt is igyekeznek elérni, hogy ezek a hajók ne hétvégén, hanem hét közben érkezzenek.

Arra kérik a flamand kormányt, hogy tiltsa be a turistaszuveníreket árusító uniformizált boltokat, és ezzel segítse megőrizni a város sokszínűségét és karakterét.

A polgármester ugyanakor kijelentette, hogy továbbra sem engedélyezi a város csatornáin a kisebb hajók közlekedését és a kajaktúrák is tilosak maradnak.

- Kontrollálnunk kell az özönt, ha nem akarunk egy komplett Disnelyand lenni. Vannak nyugodtabb időszakok, és a szállodák nincsenek mindig tele. De a minőségi turistákra kell hajtanunk, azokra, akik itt maradnak pár napot, jó éttermekbe járnak és múzeumokba is elmennek. Nem a nagy tömegekben, buszokkal érkezőkre, akik három órát töltenek itt aztán visszamennek a hajóikra - mondta a polgármester egy helyi napilapnak.

Velence és Brugge mellett több olasz és spanyol város is hasonló intézkedésekre kényszerül, bizonyos helyeken arra készülnek, hogy lezárjanak olyan látványosságokat, amik népszerűek az egy napra érkező turisták köreiben.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.