Türkmenisztán elnöke, Gurbanguly Berdimuhamedow elrendelte a Kara-kum sivatagban található, ötven éve folyamatosan lángoló gödör tüzének eloltását. Záródik a pokol kapuja.

A nagyjából 60 méter széles és 20 méter mély kráter egy baleset következtében alakult ki, amikor 1971-ben a szovjetek bányafúrásba kezdtek a sivatag közepén.

A kísérleti fúrások alkalmával a fúró elért egy nagyobb méretű föld alatti kamrát, ami hamarosan beomlott, és a főleg metánból álló veszélyes gázok elkezdtek az így létrejött gödör falán keresztül a felszínre törni.

 

A helyszínen lévő szakemberek végül a nagyobb baj megelőzése érdekében úgy döntöttek, hogy a gázt be kell gyújtani, ami reményeik szerint majd szépen ellobban, és ezzel el is lett volna intézve a dolog. Nos, egy kicsit elszámolták magukat, ugyanis a gödör immár ötven éve szünet nélkül lángol, a köznyelv pedig rá is akasztotta a félelmetes nevet a gödörre, ami időközben turistalátványossággá vált.

Az elnöknek nem most lett először elege a pokol kapujából, 2010-ben egyszer már elrendelte annak betemetését, de ebből végül nem lett semmi. Most azonban úgy tűnik, végleg elszakadt nála a cérna. Az állami televízióban jelentette be szombaton, hogy most már tényleg meg kell fékezni a tüzet, a döntését pedig környezeti és gazdasági okokra vezette vissza.

Csak tipp, de előfordulhat, hogy a hírre most megindult néhány ezer instagrammer, hogy még azelőtt csinálhasson néhány tüzes szelfit a hírhedt kapuval, mielőtt végleg elalszanak a pokol lángjai. Ha neked még nem volt alkalmad személyesen is meglátogatni a látványosságot, lehet, hogy erről már örökre lecsúsztál.

(Forrás: CNN, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ezért ne egyél soha repülőn perecet
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne