Egyesek szerint a kutya gazdája túl enyhe büntetést kapott.

Az agár edzőjét négy hónapra eltiltották a versenyektől és 3500 dolláros (kicsivel több mint egymillió forintnak megfelelő) pénzbüntetésre ítélték. Az agárversenyek világa meglehetősen sötét, ingoványos terep. Sokan úgy gondolják, hogy már eleve az agárvesenyek koncepciója kimeríti az állatbántalmazás fogalmát, a tulajdonosok és az edzők a végletekig hajtják az állatokat.

Rengeteg kutya pusztul el gyanús körülmények között, a legtöbb halálesetet valószínűleg a doppingolás és a végkimerülés okozza.

Az agárverseny hatalmas üzlet, rengetegen fogadnak ezekre a sporteseményekre. A gazdák sokszor az önös anyagi érdekeiket nézik, és nem foglalkoznak a kutyák egészségével.

Egy tavaly novemberi verseny után a győztes Zipping Sarah nevű kutya vizeletmintája pozitív lett metamfetaminra.

A győzelemmel nem kevesebb mint 4 ezer dollár ütötte volna a gazda markát, csakhogy az összeget nem fizették ki a pozitív drogteszt miatt. A négy hónapos eltiltást és a 3500 dolláros büntetést példaértékűnek gondolják a verseny tisztaságáért felelős hatóságok, de a közvélemény szerint ezek az intézkedések semmit nem érnek, mert nem fogják eltántorítani a tisztességtelen tulajdonosokat.

A metamfetamin komoly pszichoaktív szer, ha valaki ilyen készítményeket ad a kutyájának, az bőven kimeríti az állatbántalmazás fogalmát.

Egyre hangosabban szólnak azok a hangok, amelyek az agárversenyzés betiltását követelik. Csak idén január óta összesen nyolc kutya halt meg ezeken a futamokon, és több mint 300 állat sérült meg.

Otago Daily Times; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót