Forgalom negyed évszázada nincs, de legalább már az aknákat felszedték.

Roman Rebroek fotós nemrégiben ellátogatott Abháziába, ahol elhagyatott településeket és épületeket fotózott. A Grúziához tartozó, de Oroszország által támogatott szakadár pszeudoállam az 1990-es évek eleje óta igazi konfliktuszóna. A világnak ebben a cseppet sem békés szegletében található a Szukhumi Babusara Repülőtér.

Ez a repülőtér az 1960-as években épült, amikor Grúzia még a Szovjetunió része volt.

Az 1990-es évek első felében kitört abháziai háború óta nem használják, pedig fénykorában évi 5000 fő is érkezett ide, főleg nyáron, hiszen a Fekete-tenger strandjai elérhető közelségben voltak a reptérhez.

A háborúban azonban a reptér súlyos károkat szenvedett, és az elmúlt 25 évben nem is nyúltak hozzá, megállt itt az idő, semmi sem mozdul.

Abházia tisztázatlan státuszú terület a Kaukázusban. 1992 óta de facto független állam, azonban függetlenségét csak Oroszország, Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru, valamint a szintén vitatott Dnyeszter Menti Köztársaság, Dél-Oszétia és Hegyi-Karabah ismeri el. A többi állam Grúzia részének tekinti (Dél-Oszétiával együtt).

Egy használaton kívüli Yak 40-es pihen az egyik kifutópályán. Érdekesség, hogy ez a gép repítette a Szovjetunió egykori külügyminiszterét, és Grúzia egykori elnökét, Eduard Sevarnadzét 1993-ban erre a reptérre.

A fegyveres konflitus során a reptér területét elaknásították, ám 2003-ban a HALO Trust, egy aknamentesítésre specializálódott szervezet megtisztította a létesítményt és környékét.

A reptér civilek számára megközelíthetetlen, de Rebroek katonai asszisztenciával bejutott a lezárt területre.

Oroszország ugyan elismeri Abházia függyetlenségét, de egy nemzetközi egyezmény tiltja, hogy a repülőgépei leszállhassanak a reptéren. Úgy fest, hogy a Szukhumi Babusara Repülőtér a következő 25 évben sem fog semmi változni.

(Forrás: Business Insider)

És ezt olvastad már?
Ebben az űrhobbitfaluban készül a pezsgő a Somló hegy alatt
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!