Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudja valaki, hol van a Le Morne Brabant szikla? Hol laknak a dogonok? Shushara vízemelő rendszer? Butrint? Akkor ideje, hogy megismerd őket, mert csodálatosak.

 1. 2/2


  Greater blue mountains, Ausztrália

  A táblahegyekkel, meredek sziklákkal, mély, áthatolhatatlan völgyekkel teli terület tízezer négyzetkilométeren terül el, mintegy egy száz kilométernyire Sydneytől. Elképesztően színes növény- és állatvilág komoly indok volt a terület belistázására.

  (Fotó:  Andrew from Sydney)

  Butrint, Albánia

  Az egykori római város az ország déli csücskében található e sorok írásakor is, de nem biztos, hogy egy évtized múlva is így lesz, ugyanis a helyszín a veszélyeztetett kategóriába tartozik. A görög és római civilizációk idején virágzó város a középkorban néptelenedett el egy árvíz következményeként.

  (Fotó: Paulichrome)

  Skogskyrkogarden, Svédország

  Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a világ egyik legszebb temetője. A Stockholm egy déli kerületében található intézmény építészeti stílusában keveredik a funkcionalizmus és a romantika.

  (Fotó: pellesten)

  Le Morne Brabant, Mauritius

  A sziget dél-nyugati csücskében található félsziget, a rajta lévő hatalmas bazaltmonolit miatt került fel a világörökségi helyszínek közé. 556 méter magas és 12 hektáron terül el, rengeteg barlang található itt. Mondanunk sem kell, a helyi képeslapbiznisz egyik legfotografáltabb szereplőjéről beszélünk.

  (Fotó. Chuckas_McFly)

  Carlsbad Caverns Nemzeti Park

  Az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Mexikó államban található mészkőbarlang a világ hetedik legnagyobbja, és mindezt 1220 méteres hosszúságával és 78 méteres magasságával érte el.

  (Fotó: upyernoz)

 2. 1/2


  Ilulissat fjord, Grönland

  Naponta 20–35 méter csúszik bele a Jakobshavn gleccserből a fjordba, ami megközelítőleg húszmilliárd tonnás tömeg. Nem csoda, hogy ez a legproduktívabb gleccser a világon. A gleccserből letörő darabok néha olyan hatalmasok, hogy évekig ülnek sziklaként az öböl keskenyebb részein.

  (Fotó: Göran Ingman)

  Uvs Nuur-medence, Mongólia

  Nem meglepetés, hogy az ázsiai ország nem Ulánbátor óvárosával került fel a listára, hanem természeti kincseivel. Az Uvs Nuur-medence végtelen füves síkság, amelyet rengeteg apró tó pettyez, ott találkozik a világ legészakibb sivataga és a tundra legdélibb része. Mesebeli táj.

  (Fotó: Julyinireland)

  Khoja Ahmed Yasawi mauzóleum, Kazahsztán

  1389-ben épült, de soha nem fejezték be a szufi költő, Khoja Ahmed Yasawi mauzóleumát, igaz, utóbbi tény nem túl szembeötlő a hatalmas épületet látva.

  (Fotó: upyernoz)

  Shushtar vízemelő rendszer, Irán

  Az ázsiai ország tizedik világörökségi kincse a rómaiak által épített vízátemelő rendszer, amely a maga korában a mérnöki teljesítmény csúcsának számított. A III. században a római birodalom legkeletebbre fekvő gátja volt.

  (Fotó: ninara)

  Bandiagara-szikla, Mali

  A homokkő szikla 500 méter magas, ez képezi a dogon nép origóját, a hatalmas képződmény környékén élnek az első és második látásra is fura dogon népek. Hihetetlen maszkjaik és táncaik vannak, penge kunyhókban élnek, úgyhogy a magunk részéről nagyon örülünk, hogy felkerültek az ENSZ listájára.

  (Fotó: Martha de Jong-Lantink)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.