Európa legszebb kastélyai – Királynőkkel és kémekkel
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Manapság inkább modern villákba költözik a felső tízezer, hiszen a régi épületek folyamatos karbantartására nehéz hadifoglyokat szerezni, a személyzet sem olyan lojális, mint a tizenkilencedik században, a fűtésszámlától pedig még egy sokat látott milliomos is megszédülne. A kastélyok ideje tehát lejárt, de ez egyáltalán nem baj: végre turistaként is élvezhetjük a főurak büszkeségeit!

 1. 5/5


  Burg Hohenwerfen, Werfen, Ausztria

  A Salzburgtól negyven kilométerre, egy százötvenöt méter magas dombon fekvő vár több mint kilencszáz éve őrzi a Salzach-völgyet. A Hohensalzburg kastélyával párhuzamosan készülő erőd építését az azóta boldoggá emelt Gebhard püspök rendelte el, aki VII. Gergely pápa csapatát erősítette IV. Henrik német-római császár ellen. Valószínűleg rosszul értelmezte az isteni sugallatot, mert Henrik száműzte, és évekig csak távolról vágyakozhatott Hohenwerfen hűs falai után.

  A vár évszázadokon át hírhedt börtönként üzemelt, a második világháborúban államosították, majd rendőr-akadémiaként szolgált egészen 1987-ig. A hatvanas években itt forgatták a Kémek a Sasfészekben című filmet Clint Eastwooddal és Richard Burtonnel a főszerepben, bár a látottakkal ellentétben Hohenwerfen várához sosem vezetett lanovka. Kémek már nincsenek, sasfészek viszont van, a híres solymászat mellett.

 2. 4/5

  Windsori Kastély, Anglia

  A Temze partja fölé magasodó hatalmas kastélyt Hódító Vilmos építette az 1066-os normann hódítás után. A brit uralkodók az évszázadok során egymásra licitálva bővítették, így nem meglepő, hogy itt ment végbe a középkor legdrágább építkezése egész Angliában. A felmenők igyekezetének valószínűleg II. Erzsébet örül a legjobban, akinek a Windsori Kastély a hétvégi rezidenciája. Szeret is itt lenni, így Windsor a brit diplomáciai rendezvények megszokott helyszíne. Több mint ötszáz ember él a kastélyban folyamatosan, melynek aktív státusza miatt csak egy része látogatható.

  Bár a második világháború bombázásait is itt vészelte át a királyi család, valódi veszélybe 1992-ben került az épület, mikor a királynő kápolnájában egy lámpa felgyújtott egy függönyt, és mintegy száz szobára kiterjedő tűz ütött ki. Egy, a festményeket mentő alkalmazotton kívül senki sem sérült meg, de a máglyaként égő álmennyezetek és kárpitok miatt, a sérült rész restaurációja évekig tartott. A királynő már másnap visszatért.

 3. 3/5

  Château de Chenonceau, Franciaország

  Bár a kastély története egészen a tizenegyedik századik visszanyúlik, azóta többször is lerombolták. Először 1412-ben, mert tulajdonosa zendülést keltett. Egy fokkal ugyan jobb, mint az árulás, de azért a kastélynak pusztulnia kellett. Húsz évvel később újjáépült, és a hozzá tartozó malmot is megerősítették. A következő évszázadban VIII. Károly kamarása rombolta le, csak hogy ízlésének megfelelőt építtethessen a helyére. Az ő fiától I. Ferenc kobozta el, adótartozás miatt. Örököse, II. Henrik a szeretőjének, egy bizonyos Diane de Poitiers kisasszonynak ajándékozta. Hogy ezek a mellek megérnek-e egy kastélyt, mindenki maga döntse el.

  Az viszont biztos, hogy 1555-ben ő kérte fel a francia reneszánsz mesterét a Cher folyón átívelő híd megépítésére. Philibert de l'Orme nem végzett félmunkát. Henrik halála után megcsalt özvegye, Catherine de' Medici kipaterolta ellenfelét, de a békesség kedvéért adott neki egy másik rezidenciát. Az uralkodók után az apja pénzét a kelleténél serényebben szóró skót leányzóé, és egy kubai milliomosé is volt, majd 1913-ban a csokoládéiról híres Menier család birtokába került. Ma közel egymillió látogatót vonz évente.

 4. 2/5

  Neuschwanstein, Hohenschwangau, Németország

  A lista legfiatalabb tagját, a neoromán stílusú Neuschwanstein kastélyt 1869-ben kezdték építeni, de csak bő húsz évvel később sikerült befejezni. Bajorország királya, II. Lajos rendelte el, igaz, nem magának, hanem a híres zeneszerzőnek, Richard Wagnernek. Úgy gondolta, kedvenc művésze majd ide vonul vissza. Rajongása olyan szintet öltött, hogy még jegyesét (egyben unokatestvérét) is Wagner operahőseinek nevein szólította. Épp ezért a kastélyt saját vagyonából finanszírozta, ám hamar eladósodott. Amikor az ingatlanok elkobzását helyezték kilátásba a hatóságok, öngyilkossággal fenyegetőzött. Bajorország vezetése rövid úton őrültnek nyilvánította, majd az egyébként ténylegesen elmebeteg öccse kezébe adták a hatalmat, hogy a háttérből Luitpold herceg mozgathassa a szálakat.

  Lajos beköltözött a korántsem kész kastélyba, majd letartóztatása hírnökeit börtönbe zárta. Öngyilkos szeretett volna lenni, de hű szolgái konyakot adtak neki, így inkább berúgott. Összesen 172 napot élt csodás várában, mert később a Berg-kastélyba vitték, ahol elmegyógyászati kezelésben részesült. A közeli tó sekély vizében találták holttestét, orvosáéval együtt. Máig nem tisztázott, ki ölt meg kit, de a legvalószínűbb, hogy Lajos megfojtotta Dr. Guddent, majd vízbe ölte magát. Neuschwanstein 1893-ban készült el, a tervezettnél kevesebb szoborral.

 5. 1/5

  Eilean Donan, Loch Duich, Skócia

  Neve csupán annyit jelent: sziget a Duich-tavon. A skót felföld egyik legnépszerűbb turistalátványossága a Macrae klán tulajdona, és csak egy ember lakja. Bár már a hatodik században is pikt erődítmény állt a helyén, a jelenlegi épületet 1919-ben kezdték építeni, és csak 1932-ban lett kész. Az eredeti vár a tizenharmadik században indult fejlődésnek, és fontos szerepe volt a hódítók elleni védekezésben. A tizenhatodik század elején visszaszerezte a Mackenzie klán, így eleget téve a korábbi váruk elvesztése miatt érzett kétszáz éves sérelemnek.

  Húsz évvel később a Matheson klán feje is itt lelte halálát, lelkesen védve a Mackenzie-k, és szövetségeseik, a Macrae-k tulajdonát a Macdonaldok ellen. A jakobinus felkelés bukása után Stuart Jakab Eduárd spanyol segítséget kért, így háromszáz katona érkezett a várhoz. A várt harc elmaradt, ám az angolok később három hadihajóval lepték meg a várban tanyázó spanyolokat. Nem ütköztek nagy ellenállásba, a következő két napot viszont azzal töltötték, hogy módszeresen lerombolják a klánok kastélyát. Huszonhét hordó puskapor kellett hozzá. A ma is álló hidat már a huszadik századi rekonstrukció során építették, csak hogy ne kelljen mindig a csónakokkal bajlódni...

  Tovább
  A legfrissebb Player-cikkekhez
  A rovat többi cikkéhez
  A szerző másik eheti cikkéhez: Medencék a szomszédban: a környező országok legjobb fürdői

  (Fotók: Wikipedia, Yashima, Med PhotobloggωenBenh Lieu SongXiquinho Silva, KonquiMatt DrobnikMary Harrsch)

   

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.