Két hibától eltekintve ez a Bertucci egy tökéletes játszós óra

Ha szereted a field/katonai órákat, akkor ez is tetszeni fog.

Az olasz hangzású, de egyébként amerikai gyártmányú márka már 2003 óta készít órákat, tehát nem a nagy 2010-es mikrobrand-hullámmal érkeztek meg az órás köztudatba.

Ezek az órák az úgynevezett military/field kategóriában játszanak, ott, ahol Hamilton Khaki Fieldek és a Timex MK1-ek. Az ilyen 24 órás számkiosztású órák a második világháború után terjedtek el, elsősorban az amerikai seregben. Ezek a field watchok anno tömeggyártásban készültek a katonák számára, egy több cégből álló csoportosulás szállította őket, ilyen cég volt többek között a Hamilton, a Benrus, a Bulova és a Stocker & Yale is. Sokan ezt a stílust a vietnámi háborús időszakkal azonosítják, akkoriban az amerikai katonák alapfelszerelésének része volt egy ilyen, vagy ehhez hasonló időmérő:

Ezeknek az óráknak a modernkori népszerűségét egyértelműen a Hamilton lovagolta meg a legjobban. A mechanikus ETA szerkezettel működő, Hamilton Khaki Field lett a katonai órákat kedvelők első választása.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

László Dévai (@devailaci) által megosztott bejegyzés

A Hamilton a klasszikus, 33 milliméteres tokméretet megnövelte 38 milliméterre, az óra pedig extra hosszú füleket kapott, aminek köszönhetően nagy csuklón is jól áll. Ezeknek az óráknak az ára 140 ezer forinttól kezdődik a használt piacon, az új, 80 órás járástartalékkal felszerelt, módosított ETA-alapú H50-es verziók pedig 180 ezer forintba is kerülhetnek.

A Timex MK1-ek nagyjából 30 ezer forintba kerülnek, egyszerű Miyota kvarc szerkezettel vannak felszerelve, a vízállóságuk nem a legjobb, mindössze 30 métert tudnak, ami maximum arra elég, hogy ne kelljen levenni kézmosás közben őket.

Mint ahogy a fenti képen is látható, a Bertucci felfújta a klasszikus field watch tokot és a fülek távolságát is kiszélesítette 22 milliméterre. Az óra elég nagynak tűnik, pedig a tok átmérője mindössze 40 milliméter. A számlapkiosztás klasszikus maradt, viszont kapunk egy Timex Indiglóhoz hasonló funkciót a foszforeszkáló lume mellé, hogy éjszaka egészen biztosan meg tudjuk nézni, hogy mennyi az idő.

Az óra bicompax-érzést kelt, de a felső korona valójában egy gomb, amivel be tudjuk kapcsolni a háttérvilágítást.

Specifikációk

  • A 100 méteres vízállóság egy field watchnál tökéletes, mivel mégsem egy búvárról beszélünk.
  • A tok homokcsiszolt acél, ami remekül áll ellen a karcoknak és az ütődéseknek.
  • A kristály nem zafír, csak ásvány, amit általában azzal szoktak magyarázni ezeknél az óráknál, hogy a zafír töréskor bepókhálósodik és olvashatatlan lesz a számlap. Valójában persze arról van szó, hogy a zafír ebben az árkategóriában nem olcsó mulatság.
  • A korona csak push in, ami azt jelenti, hogy nincs koronazár, vagyis lehet vízbe menni, de könnyűbúvárkodni nem ajánlott.
  • A szerkezet „japán kvarc”, ami alighanem a már említett Miyota lesz.

Érdekesség, hogy az órában két elem is helyet kap, az egyik a szerkezetet működteti, a másik pedig a háttérvilágítást. A szerkezetet működtető elemre négy évnyi élettartamot garantál a Bertucci, a háttérvilágításra viszont csak egyet, ami azt jelenti, hogy ha sokat nyomogatjuk a felső gombot, akkor könnyen lehet, hogy idő előtt le fog merülni a számlap.

Hibák

A Bertucci egy remek alternatíva azoknak, akik szeretik a field watch kinézetet, de az eddigi órákat túl kicsinek találták. A gyártó 40 milliméteres órája simán 42 milliméternek tűnik, még az én hatalmas csuklómon is nagy területet foglal el:

Ezzel csak az a baj, hogy ami nekem jó irány, az másoknak nem biztos, hogy az lesz. Ezt az órát átlagos csuklómérettel még fel lehet venni, de kicsivel már nem annyira. Az óra nem kifejezetten nehéz, az egyébként nagyon jó minőségű gumiszíjjal mindössze 78 grammot nyom.

A Bertucci A-2SEL kicsivel több mint 60 ezer forintba kerül, ami az említett specifikációk fényében teljesen reális, viszont talán jobb lenne az ember szájíze, ha kapnánk egy koronazárat és nem kellene szórakozni az évente lemerülő elemmel. Ez az óra szinte pontosan dupla annyiba kerül, mint a Timex, ezt az árkülönbséget a masszív tok, az extra vízállóság meg úgy egyáltalán az anyaghasználat bőven igazolja, viszont az átlagos felhasználó számára a Timex talán szebb, klasszikusabb stílusú, kisebb, finomabb kivitelezés.

Strapabírásban talán még a Hamiltont is legyűri ez a Bertucci, az ára pedig harmad annyi, mint a Khaki Fieldeknek. Erre mondja az angol, hogy no-brainer.

(A tesztben szereplő órát a ZUN Store biztosította; fotó: a szerző.)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.