Ez volt április legtragikusabb képsorozata
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nepál április 25-én összedőlt. Ezrek haltak meg, többezer éves műemlékek pusztultak el. A himalájai ország éveken át nem fog felállni ebből a katasztrófából.

Egy országnak sem hiányzik egy 7,8-as földrengés, de Nepál enélkül is tele volt gondokkal. A hetvenes évektől kedve meg kellett birkóznia a túlnépesedéssel (35 millióan élnek egy Magyarországnál másfélszer nagyobb területen), volt egy meglehetősen diktatórikus királysági államformájuk, Kína által támogatott maoista gerillák, amely polgárháborús helyzetet gerjesztettek, aztán lemészárolták a királyi családot, átálltak egy féldemoktratikus üzemmódba, az első kormányok csőd közelébe vitték az országot, és most ez. Egy ilyen helyzetből egy erős államnak is nehéz felállnia, Nepál pedig nem az.

Szinte minden, ami miatt a turisták felkeresték Nepált, megsemmisült, kivéve a hegyeket.

Az áldozatok számát eddig 6000-re teszik, de nagy valószínűség szerint a 10 ezret is elérheti. A nagyvárosoktól távol eső, a Himalája hegyeiben lévő kis falvak tucatjairól eddig semmi hír.

A sérülteket sokszor a földön ápolják, kevés a víz, áramellátás nincs, vagy akadozik, 200 ezer ember fedél nélkül maradt.

Aki szeretne élelmiszert, takarót, hasonlókat eljuttatni a rászorulóknak, a baptistákon keresztül érdemes, ők már egy mentőcsapatot is útnak indítottak Nepálba a katasztrófa első napjaiban.

Egy földrengés okozta lavina elsöpörte a Csomolungma alaptábor felét, ami legalább 16 hegymászó halálát okozta.

Pedig Nepálban van a világ egyik legszebb városa, amiről sosem hallottál.

(Fotó: AFP)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.