Beszélgetés az MR2 szpíkerével új műsoráról, Bartók Béla és a csocsó kapcsolatáról, kanapészörfről és a melleiről.

Wasabi az orrba

Találkozónk előtt beszéltem Roni két egykori kollégájával, és egymástól függetlenül mindketten ugyanazt a definíciót adták meg: a csaj igazából egy 17 éves kamaszfiú egy lány testébe zárva. Amikor ezzel szembesítem Ronit, egy cseppet sincs meglepődve, mintha számított volna rá. – Anyámék mindig azt kérdezték, hogy melyik reggel nő már ki a kukim? Fiút vártak, és apám úgy kezelt, mintha a fia lennék: horgászni vitt például, de szerettem barkácsolni, és összességében véve igazi rosszcsont voltam. De amit az ex-kollégák mondtak, azt már kinőttem. Azért nem hagyom annyiban a dolgot, ugyanis az egyik munkatárs megkért, hogy ha találkozom vele, mondjak annyit, hogy wasabi. Rám lehet számítani, úgyhogy úgy kivágom, hogy „wasabi”, mintha egy royal flusht csapnék ki az asztalra. Roni felsóhajt. – A Jackass nagyon ment akkoriban, és egyszer viccből feltoltam egy darabka csípős japán tormát az orromba.

Oké, nincs több kérdésem,

gondoltam magamban, és nem is feszegetem tovább a témát. Mit kérdezhet az ember egy nőtől, aki wasabit nyom az orrába, csak úgy viccből? Ronit először 2007-ben láttam, amikor Backstage című webes műsorában a Balaton Soundos Beastie Boys koncert kapcsán savazta szét a hazai újságíró kollégákat – egyébként tök jogosan. A teljesen szalonképtelen, de határozottan szórakoztató, friss szemléletmóddal készülő anyagok tökéletesen foglalják össze Roni lényét: provokatív, szellemes, humoros és gondolkodás nélkül kimondja az első dolgot, ami eszébe jut. Persze a szőke agent provocateur a neten könnyen lazázott, de a radiocafé 98.6-nál, ahol 2004-ben kezdett dolgozni, moderálnia kellett magát. – Elég sokat káromkodok – újságolja Roni –, úgyhogy biztos voltam benne, hogy valamikor élő adásban is ki fog csúszni a számon egy basszameg, vagy valami hasonló. Hogy ilyesmi ne történjen meg, mindig odaképzeltem a nagymamámat az egyik székre. Végül is megúsztam!

(A helyszínért köszönet a Pastrami Étterem és Kávéháznak!)

Bangarang

A Buggles slágere óta tudjuk, hogy a rádiósztárt a videó ölte meg, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a videót a DVD, azt meg az internet, de Ronit ez nem érdekli különösebben. Nagyjából egy hónapja tért vissza az éterbe, méghozzá az MR2-Petőfi Rádión, ahol Lovász Lacival közösen vezetik az Egész úton hazafelé című műsorukat. – Az MR2 nagyon más, mint a café volt. Ott minimum 5 percet kellett beszélnünk, itt pedig maximum 2-öt szabad, és már jön is a zene. Mivel így be vagyunk határolva, tele vagyok mondanivalóval! Csak úgy dől belőlem! – néz rám Roni, és igazat kell, adjak neki, ugyanis a klasszikus kifejezéssel élve szinte be sem áll a szája. Észrevettem már ezt a jelenséget más szpíkerként dolgozó barátaimnál is: mivel egy rádióműsor legnagyobb ellensége a csend, ezért elsajátították a folyamatos beszéd képességét. – Vannak dalok, amiket minden áldott nap felkonferálok. Skrillextől a Bangarang, Fluor és Indigó utca: Kital-álom, és Mohombi: In your head – sorolja, és vonásain látszik, hogy valóban fájdalmas dologról van szó. – Összességében viszont hatalmas megtiszteltetés a rádiónál dolgozni, érdekes és előremutató élmány. Az például nem rossz, hogy ott csocsózunk, ahol Bartók Béla zongorázott! A büfé is hihetetlen, olyan, mint egy időutazás. Van tükörtojásos szendvics és szálanként lehet cigarettát venni. 40 forint egy szál! Az MR2-nél az is jó, hogy itt kábé százezer emberhez érünk el, és az nem rossz dolog. Ha mondok is valami rejtett poént, és csak a hallgatók kis százaléka veszi észre, az is azt jelenti, hogy 1000 ember kuncog magában. Ez klassz!

Egy olyan hely, ahol nincs közvilágítás, nem hallatszik a forgalom zaja, és nincs rádió sem.

A hely, ahová szívesen vonulna száműzetésbe.

A többi néma csend

2011. május 17-e sokunk számára semmit sem jelent, de Roninak mégis sokat mond, ekkor hallgatott el ugyanis a radiocafé 98.6, ahol napi műsora is futott. Kevés és ellentmondásos információk jelentek meg a sajtóban, annyi bizonyos, hogy az Antenna Hungária elmaradt befizetések miatt délután négy óra tájban megnyomta a Nagy Piros Gombot. – Egy ideje sejtettük, hogy vége lesz. Én már korábban beadtam a felmondásom, mivel több havi fizetésemmel lógtak, és jeleztem, hogy nem szívesen dolgozom tovább ingyen. Már a Rádió BRO-ban ültem, amikor jöttek az sms-ek. Másokhoz képest még jól is jártam, mert én legalább el tudtam menni a munkaügyi központba és hivatalosan is álláskereső lettem. Hosszú huzavona után most ott tart a dolog, hogy a fizetésem töredékét talán megkapom.

A vadon szava

Az Óbudán felnövő Roni wannabe vidéki lánynak tartja magát, pár éve a pasijával kiköltözött Fótra. Vannak lovai és kutyái, imádja őket, és ezzel a Facebook ismerősei napi három alkalommal szembesülnek is. Profi szakácsnőnek is elmenne, ugyanis heti öt alkalommal főz, és van egy 1500 receptből álló sütiskönyve, amiből már több mint 100-at elkészített. – A poén az, hogy enni nem annyira szeretek – mondja, miközben egy gusztusos kecskesajtot tüntet el a tányérjáról. – Sokszor már az ételek illatával eltelek! Egy pasi a konyhában Roni számára nem szexi látvány, hanem természetes, a párja ugyanis szakács. – Ami az utazásokat illeti – kezdi Roni –, nem világjárásra költöm a pénzem, hanem a házunkra. Kétévente eljutok valami olcsó last minute helyre, all inkluzív eszem a szar kajákat, és döglök a napon!

Korhelyleves

A kaja, amin akár két hétig is kihúzná.

A wasabis eset után az űrből is jól kivehető, hogy Roni bevállalós csaj, ezért nem meglepő, hogy egy couchsurfing oldalon is regisztráltatta magát. A program az alacsony költségvetésű hátizsákos turisták kedvence, a lényege, hogy idegeneket fogadsz be a lakásodba, illetve te is megszállhatsz idegeneknél, ha külföldön jársz. – Egyszer fogadtam be egy amerikai srácot, de annyira gáz volt, hogy utána ki is szálltam az egészből. A Corvin tetőre vittem el, és aznap este halt meg Michael Jackson. A tag mindenkihez odament, hogy „Hallottátok?, meghalt Michael!” Rettenetes volt!

13+1: „Frankó Roni mellei”

Eredetileg nem lett volna az interjú témája, de nehéz szó nélkül elmenni a jelenség mellett. Bárki ellenőrizheti, ha bepötyögi Roni nevét a google-ba, a második javaslat ugyanis nem más, mint… - „Frankó Roni mellei” – fejezi be a gondolatot a szőke műsorvezető. – Igen, én is láttam, és nem tudom, mi a magyarázat. Nagyon diplomatikus válasz, szóval valószínűleg Roni nem túlzott, amikor azt állította, hogy az egykori bevállalós lány (vagy kamaszfiú?) már a múlté. Nincs több wasabi az orrba, járdáról felvett kaja, nem húzogatja le csajok topjait koncerteken és vége a provokatív, 18-as karikáért kiáltó kérdéseknek. Bár az MR2-n már arról sem érdeklődik, hogy egyes zenekarok tagjai vajon „buzulnak-e” egymással, azért még mindig ő az egyik legszórakoztatóbb arc az éterben, és ezt minden hétköznap délután 4 és 7 között próbálja is bizonyítani. Azért nem ártana, ha néha megfeledkezne a széken ülő nagymamáról…

És ezt olvastad már?
Ezért ne egyél soha repülőn perecet
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne