Villáminterjú Neszmélyi Emillel, aki jelenleg az Everest alaptáborában tartózkodik.

Neszmélyi Emilről nagyjából egy hónappal ezelőtt írtunk utoljára, a magyar hegymászó akkor indult el Nepálba, hogy másodjára is meghódítsa a Mount Everestet. Az asztmával küzdő ügyvédből lett sportolót az alaptáborban értük utól, megkérdeztük tőle, hogy hogyan látja az esélyeit, mikor kísérli meg a csúcstámadást és hogy mivel tölti a kevés szabadidejét.

Hogy áll most az expedíció, pontosan hol tartózkodik, zanzásítva mi történt eddig?

Mint minden expedíciót, a sajátomat is meg kellett tervezni, különösen az asztmám miatt. Eddig elmondható, hogy minden a tervek szerint halad. Szokatlan körülmény az eddigi mászásaimhoz képest, hogy a koronavírus rengeteg áldozatot szed Nepálban, és az Everest táboraiban is felütötte a fejét, már 20 fölötti azoknak a száma, akiknek emiatt ért véget az expedíciója.

Ami engem illet: a terveknek megfelelően már jártam 7000 méter fölött, és bár a légzés a vége felé már igen nehéz volt, onnan két nap alatt biztonságosan visszaérkeztem az alaptáborba. A Khumbu-jégesés mindig életveszélyes, különös figyelmet követelt, de végül sikerült leérnem. Ezzel teljesítettem az akklimatizációs tervemet, pihenéssel készülök a későbbi csúcstámadásra.

Neszmélyi Emil az alaptáborban. Fotó: Neszmélyi Emil

Hogyan látja, eléri a kitűzött célt?

Bizakodó lehetek, mert van összehasonlítási alapom. 5 éve, amikor északról, Tibet felől értem csúcsot, minden ugyanígy állt ebben az időszakban a COVID kivételével. Akkor sikerült a terv, és ha a egészséges tudok maradni, idén is sikerülni fog és lesz olyan mászója egy személyben hazánknak, aki mindkét oldalról megmászta az Everestet.

Természetesen nem feledkezhetek meg Varga Csabáról, aki viszont a legnehezebb műfajban, a palack nélküli mászások tekintetében öregbítheti hazánk megítélését, ha első magyarként így ér fel a világ tetejére.

Jelenleg hol tartózkodik? A következő napokra mi a terv?

Az alaptábor biztonságos abból a szempontból, hogy itt nincs lavinaveszély és az alacsony légnyomás okozta magashegyi betegség nem fenyeget, ami tüdővizenyő vagy agyi ödéma formájában jelentkezik. Ez a hely nem biztonságos viszont a COVID tekintetében. Rengeteg mászó a koronavírus elől a 2-es táborba „menekült”, ezért a korábbi zsúfoltság itt éppen nem jellemző, és magasabban is annyi a fertőzésveszély, mint az alaptáborban. Ennek megfelelően a magasabb táborokból számos COVID beteget kellett már helikopterrel kórházba szállítani, mert a fertőzések mindezért feljebb is megjelentek. Akárhol is tartózkodunk, a legjobb a sátrunkban maradni, amikor csak tehetjük.

Ha minden jól megy, mikor kísérli meg elérni a csúcsot?

Ha az időjárás megfelelő, akkor valamikor május 18 és 23 között lesz a csúcstámadásom.

Voltak asztmával kapcsolatos hátráltató tényezők?

Nehezebb a kilégzés-belégzés, amikor először járok egy bizonyos magasságban. Másodszorra már nincs hátrányom. 8000 méter fölött a halálzónában már nincs esélyem az alkalmazkodásra, ezért ott már biztosan palackot használok, mint a mászók 95 százaléka. Örömömre szolgált, hogy tapasztaltam, a nem asztmás mászók jelentős többségét sebességben így is sikerül lehagyni, ami később a forgalmi dugók idején a csúcs környékén még jól jöhet.

A magyar hegymászó 7000 méteres magasságban. Fotó: Neszmélyi Emil

Hetekkel ezelőtt lehetett olvasni, hogy a koronavírus miatt le kellett állítani egy csúcstámadást. Most milyen a járványhelyzet? Mennyire befolyásolja az ön expedícióját?

Sok furcsa következtetés olvasható a sajtóban. A csúcstámadást nem kellett hetekkel ez előtt leállítani, mert szóba sem jöhetett a rossz idő miatt. Esetleg az akklimatizációs mászásokat kellett átütemezni néhány szervezőnek.

Ezt nem előbb, mint május 4-7 időszakban tervezték elvégezni, előtte a viharos szél nem tette ezt lehetővé. Végeztek is feladattal, így május 7-én megnyílt a csúcs a mászók számára, megvan a biztonságos kötélzet végig, pár tucat az alaptáborba korán érkező mászó azóta már csúcsot is ért.

Ebben a helyzetben hogyan lehet kikapcsolódni? Ha van pár óra szabadideje azt mivel tölti?

A szabadidőben esetenként működik az internet az alaptáborban, így az az egyik lehetőség. Hangos könyvet is bőséggel hoztam, így ez is megoldás. Nem szabad elfelejteni, hogy a puszta pihenés közben is alkalmazkodik a szervezet a magaslati körülményekhez.

Kiemelt kép: Neszmélyi Emil. A hegymászó hivatalos Facebook-oldalát itt lehet követni.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.