Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tüzet rakni ezerféle módon lehet, megmutatjuk az egyik legtakarékosabb, leghasználhatóbb megoldást

A svéd fáklya praktikus, és takarékos módja a tűzrakásnak. Igaz, igényel egy kis előkészületet, de ugye semmi sincs meg magától, miért pont a tábortűz lenne kivétel.

A recept egyszerű, végy egy száraz, lehetőleg kemény fájú rönköt - bükk, tölgy, akác - vágd be nagyjából a 3/4-ig, mintha tortát vágnál a szülinapodon. Javaslom, hogy használj láncfűrészt, de az igazi kemény legények kézi fűrésszel is elbíbelődhetnek. Ha kész vagy, pár száraz gallyból és a forgácsból építs csinos kis rakást a tetejére és gyújtsd meg.

A lehulló parázstól lassan elkezd majd égni a fatörzs belseje is, ami a vágásokon át kap majd friss levegőt, de az elején fújni is lehet. Egy tönk így 3-4 órán át ad meleget, nem kell folyton fát pakolni rá, piszkálni és egy ideig még mozdítható is, gond nélkül arrébb lehet rakni. A svéd fáklyát azért szeretjük, mert takarékos, és prímán megáll az edény is a tetején, amiben aztán teától a pörköltig bármit lehet főzni.

Ha pedig nincs rá szükség, egy kulacsnyi vízzel eloltható az egész. Akár félidőben is, így később - száradás után - újra gyújtható a tábortűz. Okos ember, ha láncfűrész közelébe kerül, gondol a jövőre is és 6-8 tönköt előkészít későbbi használatra. A vágáshoz jó a csöves elektromos láncfűrész is, de bivalyerős benzinessel az igazi.

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.