Itt a jó idő, indulhatsz róni a végtelen rónát!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Végre süt a nap, a hőmérséklet is pompa. Így nincs más dolgod mint kizúzni a természetbe egy jó túrázásra!

Legutóbbi túrázós írásom alkalmával még javában tartott a tél, ehhez mérten ajánlottam tippeket és útvonalakat. Úti tippekkel most nem szolgálok, inkább csak annyit mondok: van élet az erdőkön túl!

Legutolsó túrasztorim az Alföld délibábos világában teljesen magával ragadott: korábban kietlennek és unalmasnak gondoltam a tájat, pedig élettel teli és hívogató!

Már csak azért is, mert az utóbbi időben az erdei útvonalak mintha megteltek volna, legalábbis hétvégén. Ez egyrészről szuper, mert sok ember kiszakad a betondzsungelből, a másrészről inkább most nem beszélek...

Most már a jó időre érdemes készülni a túrázásnál. Mondhatnánk, hogy nem kell semmi extra, csak egy rövid gatya és rövid ujjú, de előbbi nem optimális például a nagyobb, füves területeken, utóbbi pedig kellemetlen lehet, ha csuromvizesen van rajtunk órákig.

Kezdjük az állandó keresztemmel: túrazsák!

Legyen tél vagy nyár, nagyon sokáig szenvedtem a nem megfelelő hátizsákoktól. Állandó problémám volt, hogy izzadt a hátam, emiatt vízes volt. Ez télen magával hordozza a megfázás veszélyét, nyáron meg egyszerűen baromira bosszantó, hogy csatak vizes az ember háta.

Szerencsére megtaláltam a tuti megoldást: a lényeg, hogy valamilyen közvetítő anyag eltartsa a hátunktól a hátizsákot. Jelen esetben a zsák két szélén vastag szivacs fut végig, így középen marad egy szellőző rész. Ennél komolyabb megoldások is léteznek, például hálós és merevítős kiképzés, de ezzel az szivacsos módszerrel is nyert ügyünk van. Egyéb általános okosság a hátizsáknál nem nagyon van: hogy hány literes kell, milyen színű és hány zsebes, mind szubjektív.

A másik alapdolog: a rövid ujjú póló

Ugyancsak illik valami olyat választani, amilyet már a téli kalandozások során ajánlottam: készüljön jó vízelvezető képességű, gyorsan száradó anyagból, hogy a bőrfelületünk ne legyen vizes. Nyáron jól jöhet az UV-védős póló is.

Hosszú túranadrág

Igen, hosszú, mert az sok mindentől megvéd. Ha szűkített a lábszára, egy fokkal jobban védve vagyunk a kullancsoktól, ha nagyobb dzsindzsában csapatunk, a karcolásoktól is véd, és a napsütés ellen is jó szolgálatot tesz. Figyeljünk rá, hogy jól szellőző anyagból készüljön, lehetőleg több szellőző zsebbel! A legtutibb, ha olyat választunk, amelynek levehetők a szárai, így pillanatok alatt rövid nadrágot varázsohatunk belőle.

Van itt még túrázós cikk neked:

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Decathlon.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.