Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Japánban a hatvanas években a nagy távolságok leküzdésének legkedveltebb módja volt a hálókocsikkal felszerelt vonatjárat, amit a hetvenes években a belföldi repülőjárat és az olcsó buszhálózat elkezdett kiszorítani. Ma már az éjszakai járatok inkább az élmény, mint a praktikum miatt csábítják az utazókat.

Az ország leghíresebb ilyen vonala a Sunrise Express, ami minden nap este tízkor indul Tokióból 14 kocsival Okajama felé.

Okajamába érve a szerelvény kettéválik. Hét kocsi Sunrise Seto néven a Sikoku szigeten lévő Takamacu felé veszi az irányt, hét másik kocsi pedig Sunrise Izumo néven a Simane prefektúrában lévő Izumó városába közlekedik tovább. Az előbbi reggel 7:27-kor, az utóbbi 9:58-kor érkezik meg az úticéljára, majd a visszaúton Okajamában ismét egyesülnek, és így folytatják Tokió felé.

A járat egyik fő vonzereje, hogy a segítségével az utazók megspórolhatják az éjszakai szállást. Minden utas felár nélkül használhatja ugyanis az úgynevezett nobi nobi nevű részleget, ami egyfajta közös hálórészként működik, puha szőnyeggel bevont padlóval, melyen kényelmesen lehet akár aludni is.

A vonaton természetesen saját fülkét is lehet bérelni 17 ezer japán jenért, azaz nagyjából 43 ezer forintért, mely már tökéletes kényelmet jelent az utazó számára.

A tisztálkodás kérdése is megoldott. A zuhanyzóhoz token vásárlásával lehet hozzáférni, melyek csak korlátozott számban elérhetőek, és a segítségükkel hat percig használhatják a vendégek a zuhanyfülkéket. A WC és a mosdó természetesen ingyenesek.

Ha már a Sunrise Express látványa is mosolyra húzta a szádat, akkor érdemes vetned egy pillantást a felső kategóriára is. Egyes társaságok ugyanis arra specializálódtak, hogy lehengerlő luxust kínálnak a fáradt utazóknak. Ezek a vonatok ötcsillagos hálófülkékkel, vizesblokkal és lounge-okkal büszkélkedhetnek, némelyikben pedig még kandalló, vagy épp Michelin-csillagos séf által működtetett étterem is van. A legdrágább jegy egy ilyen utazásra akár a 2,8 millió forintot is elérheti.

Ezekről is mutatunk néhány képet:

Mizukaze éjféli expressz:

Seven Stars:

Ugye, hogy neked is megjött a kedved egy kis zötykölődéshez!

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.