Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ezek a legsokkolóbb, leghajmeresztőbb szerpentinek, hajtűkanyarok, csapások, amiket járművel végigjárhatsz. Már ha nem félsz kockára tenni az életed.

North Yungas Road

El Camino de la Muerte, azaz „A halál útja” – akár egy hetvenes évekbeli B mozi címe is lehetne, és bár imádjuk ezt a ponyvaregényes vadromantikát, az Andok hegységben futó út nagyon is valóságos. A bolíviai La Pazt és Coroico-t összekötő Észak-Yungasi út 65 kilométeres szakaszán becslések szerint évente 200-250 ember veszíti életét. A videót nézve nem nehéz kitalálni, hogy miért. Szalagkorlát elvétve található, az utak zsúfoltak, az időjárási körülmények pedig messze vannak az ideálistól. Egy rossz mozdulat, pillanatnyi kihagyás, és semmi sem állít meg a szakadék aljáig. Nem véletlen, hogy az Inter-American Fejlesztési Bank 1995-ben a világ legveszélyesebb útjának nevezte el.

Dalton Highway

Hó és jég vár a James W. Dalton autópályán, na meg rengeteg kamion, ugynais más nem nagyon jár ezen a brutális északi szakaszon Alaszka közepén. A Fairbanks városát és az északi olajmezőket összekötő út mellett összesen három település van, szóval okosan kell tankolni és vinni kell a túlélőfelszerelést.

Gouilang

A Gouliang alagút építői komoly emberek, ugyanis egy szinte függőleges oldalú hegybe vájtak bele egy utat. Egyes források szerint Gouliang falu lakói készítették el öt év alatt, 1972 és 1977 között, mivel korábban képtelenség volt járművekkel megközelíteni a települést. Valószínűleg nem sejtették, hogy munkájuk valóságos turistalátványosság lesz, amely annyi látogatót fog vonzani a térségbe, hogy még hoteleket is kell építeni a közelben. Maga az alagút 1.2 kilométer hosszú, de minden bizonnyal ez egyik leglátványosabb út a világon. Ugyanebben a tartományban találhatók a világörökség részét képező Longmen grottók, és a híres Shaolin templom, szóval Henan provinciát érdemes felkeresni.

Tianmen hegyi út

Csodaszép, hibátlan út Kínában, de annyi kanyar van benne, hogy ehhez képest egy parkolóházból való kiállás egyenes. 99 kanyar vezet fel az 1200 méteres tengerszint feletti magasságba. Gyönyörű. És veszélyes.

Zodzsi la

Ehhez képest akármelyik alsóbbrendű hazai út autópályának számít. A Zodzsi-hágó India és Pakisztán határvonalán található a Leh-et és Kasmír fővárosát, Srinagart összekötő út közepén. Enyhe eufemizmus, de a helyi térképek „Indian National Highway 1” néven jelzik, ami több mint megmosolyogtató, tekintve, hogy esőzések idején bizonyos szakaszai nemes egyszerűen eltűnnek. Az út nagyjából 3528 méteres magasságban halad, és ezzel csak a második legmagasabb pont ezen az útvonalon, (Fotu-hágó: 4108m) de a Player újságírója számára mégis ez maradt az emlékezetesebb. Aszfalt, szalagkorlát nincsen, de harminc méternél hosszabb egyenes szakaszokra is hiába várunk.

Rothang hágó

Csak május és november között járható ez az útszakasz, egyébként hó és az esőzések miatt járhatatlan. Ahgy sok himalájai útszakaszon, itt is gyakori jeenség, hogy a víz egész egyszerűen kitép darabokat az útból, íg meg kell várni, míg azokat sóderre, kavicsokkal pótolják. Mindehhez még hozzájön a 3960 méteres tengerszint feletti magasság, szóval itt fel kell kötni a gatyát.

Passage do Gois

Annyit mondunk, hogy ez az útszakasz naponta kétszer a víz alá kerül a dagály miatt, és ezzel el is maygaráztuk, hogy miért is van ezen a listán. Ha keresnéd, akkor Franciaország Atlanti-óceáni partján keresd és vigyél magaddal búvárfelszerelést is.

(Forrás: Red Bull)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.