„Ez nagyon-nagyon menő” – mondta egy hetedikes.

A Rye Riptides nevű bárkát 2020 októberében bocsátották vízre az egyesült államokbeli New Hampshire-ben, fotókkal, őszi levelekkel, makkal és negyeddollárosokkal megpakolva, és GPS-t is szereltek bele.

A diákok rajzaival díszített hajót egy norvég hatodik osztályos találta meg február 1-jén Smola szigetén, Dyrnes közelében. Az 1,8 méteres hajó a több mint 13 ezer kilométeres úton elveszítette a hajótestet és a tőkesúlyt, apró állatok borították, de a fedélzet és a raktér épségben megmaradt.

Karel Nuncic, a megtaláló elvitte a hajót az iskolába, ahol osztálytársaival együtt a múlt héten felnyitották. Iskolájuk azt tervezi, hogy hamarosan felhívja az amerikai Rye iskolát.

A projekten az Educational Passages nevű civil szervezet kezdett dolgozni az iskolásokkal még 2018-ban. A diákok 2020 októberében az Atlanti-óceán hullámaira bízták a hajót, és követték az útját, a GPS azonban egy idő után elnémult. Augusztusban és szeptemberben megint adott jelet, Írország magasságában regisztrált pontokat, majd újra elnémult. Végül megtudták, hogy január 30-án Norvégia nyugati partjainál egy kis szigeten szárazföldet ért.

„Nagyon meglepődtem, hogy a hajó tényleg eljutott valahová. Azt hittem, valahol útközben megakad, de végül partot ért, és ez nagyon-nagyon menő és meglepő volt”

– mondta el Molly Flynn hetedikes tanuló.

(Forrás: The Guadian, MTI, fotó: Educational Passages)

Egy nagyobb és híresebb hajó is előkerülhetett:

És ezt olvastad már?
Olyan súlyos aszály pusztított, hogy előkerült egy 3400 éves város