Oké, a bolt a Maldív-szigeteken van, és a fizetés sem a közalkalmazotti bértábla alapján megy.

Fehérhomokos part, tiszta kék ég, és még kékebb tenger – ez mind a tiéd lehet egy egész éven át, méghozzá egy luxushotelben, ahol amúgy egyetlen éjszaka 30 ezer font (mintegy 14 millió forint). Cserébe egy dolgot kell vállalnod:

vinned kell a csúcsüdülő könyvesboltját, teljes állásban, egyedül, egy éven át.

A helyszín a Soneva Fushi nevű luxusszálló a Maldív-szigetekhez tartozó Kunfunadhoón. Egy kalandvágyó és kreatív irodalomrajongót keresnek, havi 620 fontért (majdnem 300 ezer forint), aki bemutatkozik a vendégeknek, személyre szabott ajánlásokat tesz nekik, kezeli a közösségi oldalakat és a raktárkészletet.

Ugyanakkor – a szálló nevéhez híven – lehet fusizni is: az ideális jelölt irodalomórákat tart a gazdag vendégeknek.

A nappalid

Egy igazi könyvmolyt keresnek tehát, aki képes egyedül vinni az üzletet, és magáénak érzi a sziget ethoszát, mely szerint „nincs cipő, nincsenek hírek”, mondja Alex McQueen, a könyvesboltot üzemeltető Ultimate Library szóvivője. Digitális detoxra bátorítják a vendégeket, a telefon kikapcsolására, a hírfogyasztás mellőzésére. Nem mintha nehéz lenne kapcsolódni a természethez  az UNESCO Bioszféra-rezervátumként számon tartott Baa-atollhoz tartozó szigeten.

A szállás és az étkezés a cafetéria része, és persze használhatod a pompás edzőtermet, gyógyfürdőt, vízisport-lehetőségeket, valamint a személyzetnek fenntartott privát strandot.

Előnyt jelent, ha voltál már könyvesbolti eladó vagy van kiadói tapasztalatod. A melóra augusztus 13-ig jelentkezhetsz önéletrajzzal és motivációs levéllel, amiben írj egy nemrég olvasott könyvről is. Kezdeni októberben kellene, részletek ezen a linken.

A fürdőszobád

A legutóbbi könyvesboltos, a 27 éves londoni Georgie Polhill fél évig vitte az ipart, és azt mondja, teljesen más emberként tért haza; szerinte a legnagyobb kihívást az ottani lassú életritmushoz való alkalmazkodás jelentette. Luxusüdülőben luxusprobléma, mondjuk erre mi.

(Forrás: Observer, fotók: a Soneva Fushi helyszínei, GettyImages)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A hajó, ami megtanít téged szörfözni a Dunán