Libanon a csőd szélén áll, a hadsereg civileknek kínált sétarepülésekkel próbálja fenntartani magát
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Katar élelmiszercsomagokat küld az országba, nagyon súlyos a helyzet.

A libanoni gazdaság az összeomlás szélén áll, ezért a libanoni hadsereg úgy döntött, hogy legalább a karbantartási költségeket megpróbálják előteremteni maguknak, hogy ne terheljék tovább az egyébként is szűkös állami költségvetést. Hassan Barakat ezredes, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy ezentúl helikoptertúrákat szerveznek civileknek, hogy a befolyó összegből megpróbálják befoltozni a költségvetési hiányt.

Az elmúlt évet Libanon gazdasága mélyrepülésben töltötte, a libanoni font évek alatt 90 százalékkal gyengült, a lakosság csaknem fele került kilátástalan anyagi helyzetbe. Joseph Aoun a hadsereg parancsnoka elmondta, hogy a több évtizedes korrupció és a kormányzati pazarlás okozta válság teljes összeomláshoz vezetett. Aoun példaként a katonák fizetését hozta fel, a parancsnok elmondása szerint egy katona jelenleg havi 90 dollárnak (hozzávetőleg 27 ezer forintnak) megfelelő libanoni fontot keres.

A hadsereg által szervezett fizetős helikoptertúrákat többnyire a tehetősebbek veszik igénybe azzal a szándékkal, hogy segítsék katonákat. Az egyik repülésen részt vevő férfi egy Svájcból hazalátogató libanoni. Adib Dakkash elmondta, hogy szívesebben költ erre 150 dollárt, mint étteremre vagy bármi másra, mivel azt szeretné, hogy a katonák tisztességes bért kapjanak a szolgálataikért.

Reuters

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.