A Fegyver -és Gépgyár SzVD-jével kezdtek nyerészkedni az USA-ban.

Azt jól tudjuk, hogy az Egyesült Államokban elég nagy hagyománya van a fegyvertartásnak. A fegyvertéma központi kérdés az amerikai közbeszédben: nem telik el úgy év, hogy ne akarnának valamit kezdeni a jelenleg hatályos, gyakorlatilag mindent megengedő jogszabályokkal.

A legtöbben önvédelmi eszközként tartanak fegyvert, de van egy elég nagy réteg, akik rajonganak a különlegesebb, történelmi darabokért.

Az elmúlt években a fegyverrajongók az orosz és kínai embargók miatt nagyon sok fegyverhez nem tudtak hozzájutni, így jöttek képbe az alternatív megoldások. Az egyik alternatíva a magyar FÉG lett.

A magyar SzVD

Az eredetileg szovjet gyártmányú Sznajperszkaja Vintovka Dragunov (SzVD) puskát a fent sorolt indokok miatt gyakorlatilag lehetetlen beszerezni Amerikában, így a rajongók kitűnő örömmel fogadták a hírt, amikor a Fegyver -és Gépgyár (FÉG) bejelentette, hogy a raktárukban lévő HD-18-as SzVD-származékokat elkezdik az USA-ba exportálni.

Az értékesítési árat 3800-5000 dollár köré lőtték be (1,17-1,54 millió forint), ami kifejezetten drágának számít, de sokan ezt az árat is hajlandóak lettek volna kifizetni egy SzvD-ért.

írja a Portfolio.

A gond csak az, hogy a gyűjtők nem jutottak hozzá a fegyverekhez, mivel a jelek szerint egy fegyverrajongó YouTube-csatorna az összeset felvásárolta a FÉG-től.

5 ezer dolláros licit

Sokan azt gondolták, hogy a közkedvelt, csaknem 1,2 millió követővel rendelkező Military Arms Channel nevű csatorna tulajdonosa, Tim Harmsen majd tovább fogja adni a fegyvereket elfogadható áron. Azért gondolta mindenki ezt, mert Harmsen a korábbi videóiban többször kritizálta a gyűjtői fegyverek szándékos túlárazását.

Tim Harmsen a korábbi álláspontjával szembemenve csak pár SzvD-t kínált eladásra, azokat a darabokat is úgy, hogy a kezdőlicitet a gyártó felső ársávja fölé, 5 ezer dollárra lőtte be.

Az amerikai fegyverrajongók nagyon mérgesek lettek Harmsenre, ezért a liciteket szándékosan feltornászták az egekig, egészen pontosan 10 millió dollárig. A trollkodás valószínűleg elriasztotta a komoly vevőket, így a nyerészkedő fegyveres youtuber nem tudta eladni az első öt SzVD-t sem.

Harmsen valószínűleg az egészen hatalmasat fog bukni és nem csak a magyar gyártmányú fegyverek árát.

A Military Arms Channel értékelései bementek a föld alá, a gyűlölködő kommentek pedig ellepték a korábban feltöltött videókat is.

Kiemelt kép: @Military Arms Channel/YouTube

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót