Ausztrál régészek szerint megtalálták, az amerikaik ugyanakkor állítják, hogy ez közel sem biztos.

Búvárrégészek huszonkét éve vizsgálják az ősi hajóroncsokat a Rhode Island-i Newport kikötőjének egy öt négyzetkilométeres területén, nemrég pedig igazi kincsre bukkanhattak, ugyanis

valószínűleg James Cook HMS Endeavour hajójának roncsaira bukkanhattak

– amire már csak azért is megvan az esély, mert a britek valóban ott süllyesztették el a hajót az amerikai forradalom idején.

A kutatók egyeztették a maradványok (a hajónak már csak 15%-a maradt meg) szerkezeti részleteit és alakját az eredeti tervrajzokkal.

„Meg vagyok győződve arról, hogy ez az ausztrál tengeri történelem egyik legfontosabb és legvitatottabb hajójának végső nyughelye”

– jelentette ki az Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum vezetője, Kevin Sumption.

A múzeum tengeri régészeti vezetője, Kieran Hosty még hozzátette, olyan tények is meggyőzték csoportját a felfedezés hitelességéről, mint a faanyagok mérete, a hajógerincen talált lyukak, és az, hogy a hajó európai építésű.

Az amerikai régészek szerint azonban ez még nem igazolódott kellőképpen

A Rhode Island-i Tengeri Régészeti Projekt (RIMAP) ügyvezető igazgatója, D.K. Abbass azonban közölte, hogy az ő szervezete vezette a Newportban végzett kutatást, és még korai lenne végleges megállapításokat tenni, merthogy

„amit a vizsgált hajótörés helyén látunk, az egybeesik azzal, amit az Endeavourrel kapcsolatban várhatunk, de olyan vitathatatlan adatokat nem találtunk, amelyek bizonyítanák, hogy az ikonikus hajóról van szó. Számos megválaszolatlan kérdés van, amely megdöntheti ezt a következtetést”.

A hajót 1764-ben bocsátották vízre, akkor az Earl of Pembroke nevet viselte. Négy évvel később a brit tengerészetnél az Endeavour nevet kapta, és nekivágott a csendes-óceáni felfedezőútjának. 1768 és 1771 között a Csendes-óceán déli részén hajózott, állítólag azért, hogy Tahitin megörökítse a Vénusz 1769-es átvonulását a Nap előtt. Cook ezután tovább kutatta a „nagy déli földrészt”. Feltérképezte Új-Zéland partvonalát és Ausztrália keleti partvidékét is behajózta, mielőtt 1770-ben brit területnek nyilvánította volna. Az Endeavourt később eladták, tulajdonosa Lord Sandwich névre keresztelte. 1778-ban a brit hadsereg elsüllyesztette.

(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Olyan súlyos aszály pusztított, hogy előkerült egy 3400 éves város