Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az óriásrétisas egy német solymásztól szökött meg.

Grobi, az óriásrétisas egy német solymásztól szökött meg és Ausztrián keresztül Magyarországra, egészen pontosan a Őrségi Nemzeti Parkba repült. Dr Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese a Facebookra posztolt képet Grobiról.

A szakértők rögtön látták, hogy a hatalmas állat lába meg van jelölve, ami azt jelenti, hogy valakinek a madaráról van szó. Mint kiderült: egy németországi solymász már jó ideje keresi az óriási sast, akit április 28-án Ausztriában fotóztak le.

A tojók általában nagyobbak, az ő testtömegük 7 és 9 kilogramm között mozog, míg a hímek csak 5-6 kilogrammosak. Az óriásrétisasok feje barna, a csőrük pedig sárgás színű, a fejükön, a cső rész fölött olykor fehér folt látható. A barna szárnyuk tövénél szintén fehér foltok láthatók, a karmaik pedig hatalmasak. Az óriási sasok általában nyárfákon vagy nyírfákon fészkelnek, de olykor meredek sziklákra is hajlamosak fészket építeni.

A Grobi nevű példányt ez persze nem érinti, mivel vadon él és az információk szerint nincs párja. A német solymásztól egyébként még április 16-án szökött meg, vagyis nagyjából két hét alatt repült el Ausztria érintésével Magyarországra. Időközben a Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldala posztolt Grobiról, aki az Őrség után a Lupa-tó felé vette az irányt. A lakossági bejelentésre kiérkező szakemberek egy pokróccal befogták a sast, akire röpképtelen állapotban találtak rá.

A bejegyzés szerint a madár biztonságban van és hamarosan vissza fog kerülni a gazdájához.

Dr Német Csaba Facebook/Sokszínű vidék

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.