Nincs vita, az HBO Csernobil című sorozata az első percétől az utolsóig zseniális. A Trónok harca befejezése előtt még nagyjából senki nem gondolta volna, hogy lesz egy másik széria, ami egy csapásra átveszi a világsikerű fantasy helyét a közbeszédben, mégis így lett.

A siker pedig nem merül ki abban, hogy a kritikusok és a nézők egymást túllicitálva szórják a szuperlatívuszokat, a felhajtásnak köszönhetően ugyanis a csernobili atomerőmű (melynek egy része egyébként a mai napig kiégettfűtőelem-tárolóként üzemel), az erőmű dolgozóinak felépített, majd az atomkatasztrófa utáni napokban kiürített Pripjaty és ezek környéke a jelek szerint 2019 egyik top desztinációja lehet.

A SoloEast Travel már jó ideje szervez túrákat ezekre a területekre, és a cég igazgatója, Szergej Ivancsuk elmondta, hogy idén májusban harminc százalékkal többen foglaltak jegyet a Csernobil-túrára, mint tavaly májusban, a következő hónapokban pedig ez a szám exponenciálisan megugrott. Ugyanilyen mértékű emelkedésről számolt be a CHERNOBYLwel.com nevű oldal is, mely szintén ide kínál vezetett túrákat. Az emelkedés egyébként már a sorozat bemutatása előtt is megindult. 2016-ban a SoloEast Travel öszesen 7500 embert vitt el a területre, 2017-ben pedig már 11 ezret.

A túrák általában Pripjatyban kezdődnek, majd a látogatók megtekinthetik a környező erdők egy részét is, végül pedig az erőműben fejezik be a napot. Bár a radioaktív sugárzás szintje a látogatás alatt állítólag nem haladja meg a biztonságos értéket, a turisták mégiscsak olyan helyeken mászkálnak, melyekre a mai napig nem mehettek vissza az egykoron ott lakók és leszármazottaik.

A kiürített város egyébként már évtizedekkel ezelőtt is állandó célpontja volt a fosztogatóknak és a tiltásra fittyet hányó katasztrófaturistáknak, de a szervezett túrák az HBO sorozatával váltak igazi tömegjelenséggé.

Ráadásként néhány utazási iroda már elkezdte meglovagolni a széria sikerét. Ők simán hivatkoznak a sorozatra, használják annak képeit, és úgy reklámozzák az utakat, mint olyan kirándulásokat, melyeken a látogatók megtekinthetik a sorozat eseményeinek valódi helyszíneit. Lemehetnek például a bunkerba, ahol az illetékesek eldöntötték, hogy titokban tartják a robbanás valódi veszélyeit, de beülhetnek egy olyan páncélozott járműbe is, mellyel '86-ban a likvidátorok a sugárzás erősségét mérték a 4-es blokk körül.

Ivancsuk, aki végső soron már jó ideje hasznot húz az ide vezetett kirándulásokból, elmondta, hogy a kétezres évek elején ez még extrém turizmusnak számított. Azok, akik ide látogattak, elmondhatták, hogy bátrak, amiért megtették, de ma ez már egyáltalán nem így van.

Az biztos, hogy nagyon sokan ferde szemmel tekintenek a jelenségre, hiszen az utazási irodák és az ide látogató tömegek egy olyan helyből csinálnak látványosságot, mely egy borzalmas tragédia emlékét őrzi.

Ha már Ukrajna, akkor ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Több mint 100 évvel ezelőtti vulkánkitörés hamufelhője sodródik egy alaszkai sziget felé