Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha egy ideje már lejársz a terembe edzeni, akkor biztosan láttad már a két végletet; akadnak olyanok, akik hosszú percekig ücsörögnek két szett között a padon, míg mások folyamatosan rohangálnak a gépek és a súlyzók között, szinte egy pillanatra sem állnak meg szusszanni. De vajon kinek van igaza? Kinek a módszere eredményesebb?

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy egyiknek sincs igaza, ugyanakkor mégis mindkettő eredményes lehet. Az ideális pihenőidő hosszát egy csomó minden befolyásolja, leginkább a kitűzött célunk, a súly amivel dolgozunk, a gyakorlat, amire épp rápihenünk, na meg persze a szettek és az ismétlések száma.

Amikor több pihire van szükség

Ha például a guggolás van soron (amit mindenképpen érdemes beiktatnod, hiszen egy alapgyakorlatról van szó) vagy mondjuk egy újabb kör felhúzáshoz (deadlift) készülődsz, akkor nyilván hosszabb pihenőre van szükséged, hiszen nagy izomcsoportokat dolgoztatsz meg, ez pedig jócskán kiveszi belőled az energiát - feltéve persze, hogy kellő mennyiségű súlyt pakoltál fel a rúdra.

Nyilván egy bemelegítő szett után még nem kell percekre leállnod, de ahogy folyamatosan növeled az ellenállást, úgy folyamatosan a pihenőidőt is növelned kell. Ha például olyan súlyt választasz, amivel már csak 5-6 ismétlést tudsz szabályosan elvégezni, akkor a szettek között nem lesz elég egyetlen percnyi szünet, ilyen esetben nyugodtan ülj le 2-3 percre, hogy a pulzusod és a légzésed helyreálljon. Ha ugyanis ezt nem várod meg, akkor a következő körben nem tudsz majd jól és szabályosan teljesíteni, ráadásul a sérülés veszélye is növekszik.

Amikor a kevesebb is elég

Természetesen egészen más a szituáció, amikor kisebb izmokat dolgoztatsz meg. Ha például egykezes súlyzókkal bicepszezel vagy mondjuk oldalemeléseket csinálsz, akkor nincs szükséged arra, hogy percekig üldögélj. Ilyen esetben simán elég lehet 60-90 másodperc a szettek között.

Persze ahhoz, hogy fejlődjenek az izmaid, időről időre változtatnod kell az edzéseiden. A variálás pedig nem merül ki abban, hogy eggyel nagyobb súlyzót fogsz a kezedbe. Érdemes néha változtatni a szettek és az ismétlések számán, illetve a pihenőidőt csökkenteni, ezáltal növelni az intenzitást. Ha ezen a héten még 90 másodpercet adtál magadnak a sorozatok között, akkor a jövő héten legyen 60 aztán 45 másodperc. Ezután jöhet a nagyobb súlyzó és ugyanez elölről.

A legjobb, ha ötvözöd a kettőt

Kezdheted a lábedzést például a már emlegetett guggolással, nagy súllyal és alacsony ismétlésszámmal, hosszú szünetekkel. Aztán jöhet egy kis bolgár guggolás, ahol már magasabb ismétlésszámmal, rövidebb pihenővel dolgozunk, majd végül a lábnyújtás gépen, ahol a még magasabb ismétlésszám - még rövidebb pihenő kombóval kivégezheted a combjaidat.

Ha pedig már a lábedzésnél tartunk...

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.