Tíz hely, ahová elküldenénk a nagyit pihenni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megérdemli a nagymamád a pihenést? Hát persze! A nyugdíjasokat sok helyen nem csak programokkal, hanem kedvezményekkel is várják – ajánlunk néhány úti célt, ha a nagyid nem hegyet mászni vagy ejtőernyőzni akar.

Hévíz

Nyugdíjasoknak rögtön adódik a gyógyfürdő mint kikapcsolódási lehetőség – Hévíz ezek közül az egyik legjobb választás. A világ egyetlen természetes tőzegmedrű tavának kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogénkarbonátos gyógyvíze többek között reumás mozgásszervi panaszok, gyulladásos ízületi és gerincbetegségek re van jótékony hatással. Ha a nagymamád szerencsés, és ezek nem sújtják, akkor is jól fog esni neki a ránctalanító, frissítő iszapkúra vagy a különböző masszázsszolgáltatások. A videó tanúsága szerint pedig még segítőkész békaemberek is rendelkezésre állnak.

Mátra

Ha a nagymamád a magaslati levegőt szereti, belföldön a Mátránál jobb választás egyszerűen nincs. Erdei levegő és környezet, csend, vagy ha akarja, akkor patakcsobogás, ha pedig a pihenéshez a wellness is hozzátartozik – van ebben valami –, akkor például Mátraszentimrén akár négycsillagos hotelben is megszállhat, ahol ilyen is van.

Hiába hegy, természetesen autón kívül busszal is kényelmesen megközelíthető, ideális célpont nyugdíjasoknak.

Bécs, szárnyashajóval

Bécs alig két óra kocsival, ha épp nem aktívkodnak az osztrák határőrök – ez azonban még egy luxusautóval is sokkal kisebb élmény, mint szárnyashajóval. A Budapestről reggel induló Mahart-hajójárattal fél háromra már oda is ér Bécsbe, aznap még belefér egy kellemes, nem megerőltető városnézés magyar nyelvű idegenvezetéssel.

A csomagban benne van a szállás és a reggeli is, szóval a látványosságokon kívül semmire nem kell koncentrálnia a nagyodnak.

Medve-tó

Erdély eleve annyira csodálatos, hogy korosztálytól függetlenül erősen javasolt egyszer többször ellátogatni oda. A szovátai heliotermikus tó (mellesleg a világ legnagyobbja) még 150 éves sincs, de már régóta a gyönyörű tájakra és gyógyvízre egyaránt fogékony turisták célpontja.

Három- és négycsillagos szállások és vendégházak tucatjaiból lehet választani, és ha a nagyi csak magyarul tud, akkor sem fog zavarba jönni.

Káli-medence

A magyar Provance-nak is szokták hívni, nem véletlenül: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, ahol a falusi turizmus – no meg a mesés tájak, a különleges kőtenger – szerelmeseinek ajánljuk.

Célszerű autóval felkeresni, akkor a helyi nevezetességek mellett a Balaton északi partja és Tapolca is rögtön kellemes kocsikázási távolságba kerül, a tavasbarlangba ugyan sok lépcső vezet le, de ha a nagyid aktív, nem szabad kihagynia.

Sopronbánfalva

Elvonuláshoz ideális az 1400-as évek végén épült, de bő tíz éve teljesen felújított egykori Pálos-Karmelita Kolostor Sopron kertvárosi részén.

(Fotó: banfalvakolostor.hu)

A szobák egykor szerzetesi cellák voltak – ennél ma már jóval kényelmesebbek, de tévé nem zavarja a pihenést, meditációhoz külön szobák állnak rendelkezésre, van könyvtár, jógaterem, a csodálatos parkban sétálni és megpihenni és lehet. A 18. századi freskókkal díszített étteremben kímélő gasztronómiai remekeket szolgálnak fel.

Keszthely

Ott a Balaton is, de nem ezért ajánljuk ősszel a zalai várost: ha a nagyi múzeumkedvelő, akkor – Budapesten kívül – Keszthelyen van a legtöbb múzeum.

A Festetics-kastélyon kívül vadászati, kályha-, Cadillac-, fonográf-, marcipán- és Balaton-múzeum is van, a Georgikon és sok más, helyhiány miatt nem említett kiállítás és tárlat mellett.

Római-part

Ha a nagymamád vidéki, akkor Budapest is lehet számára változatosság, de nem biztos, hogy a 4-es/6-oson vagy egy átlagos szálláshelyen kellene eltöltenie az idejét. Hanem például a Római-parton, ami egy kis ideig még igazán romantikus helyszín – nem véletlenül ott horgonyoz egy bő százéves orosz gőzhajóból átalakított szállodahajó.

(Fotó: aquamarinahotel.hu)

Így a szobában töltött idő is élményszámba megy, ha pedig kimozdulna, akkor akár a Rómain marad, akár Budapest, akár Szentendre felé indul, választhat a pihentető, kulturális vagy szórakoztató programok százaiból.

Pannonhalma

A Bencés Főapátságban a 13. századi bazilika és altemplom mellett rengeteg program is szolgálja az élményteli kikapcsolódást kiállításoktól koncerteken át az apátság arborétumához és gyógynövénykertjéhez kapcsolódó eseményekig.

Kihagyhatatlan az apátsági étterem és borbár, arról pedig, hogy mindezt ne egy nap alatt kelljen végigrohanni, érdemes szállást foglalni az apátság Szent Jakab Vendégházában.

Prága élményvonattal

Van az az utazástípus, ahol maga a közlekedés a lényeg. Az Orient Express például ilyen, és még működik is, ha a nagyi idén október végén jönne vissza Budapestre Velencéből, és van bő félmillió forintja, stílusosabban nem is utazhatna.

Ha nincs, akkor ajánljuk a jóval megfizethetőbb, Prágába tartó élményvonatot majd a karácsonyi időszakban. Étterem- és bárkocsi a szerelvény része, útközben is vannak már közösségi programok, a prágai vasútállomásról pedig transzferrel lehet eljutni a szállodába. A városban aztán egyéni és szervezett programokon is részt lehet venni, a vacsorát az U Fleku étteremben feltétlenül ajánljuk.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.