Nem hittük volna, hogy a tenyérnyi Bangladesben többen élnek, mint Oroszországban, és azt sem, hogy a heroint 1912-ig köhögés elleni gyerekgyógyszerként árulták.

1. Bangladesben többen élnek, mint Oroszországban.

Az lehet, hogy Oroszország kilenc időzónán át húzódik, és a területe nagyobb, mint a Plutó felülete, a Magyarországnál csak másfélszer nagyobb ázsiai országban mégis többen, 161 millióan laknak. Oroszországban csak 157 millióan.

2. Egy csaló kétszer is majdnem eladta az Eiffel-tornyot.

Victor Lustignak hívták azt a nemzetközi szélhámost, aki ócskavasként kívánta értékesíteni Párizs büszkeségét. Mindezt azért tehette meg, mert a torony építésekor köztudomású volt, hogy csak húsz évig fog állni, utána lebontják. Megrendezett túrákat vezetett a toronyhoz tehetős üzletembereknek, akiket meggyőzött, hogy ez egy szinte titkos kormányzati projekt, amely során a legjobb ajánlatot fogják elfogadni. Az egyik üzletember végül 70 ezer dollárral vesztegette meg a kormánytisztviselőnek vélt Lustigot, aki a pénzzel a zsebében meglépett, és Ausztriában húzta meg magát.

3. Az agyban több kapcsolódási pont van idegsejtek között, mint amennyi csillag található az univerzumunkban.

Csillagászok szerint a Tejút galaxisban 200 milliárd csillag található, ám idegsebészek szerint az agyban fellelhető szinaptikus kapcsolódások száma ennek sokszorosa. Egy hároméves gyerek agyában egy kvadrillió kapcsolódás van, egy felnőtt emberében ennek közel a fele, 500 billió.

4. Van egy atombomba a tengerben Amerika partjainál.

1958. február 5-én egy Air Force vadászgép összeütközött egy B–47 bombázóval, amely egy 3500 kilós atombombát vitt a fedélzetén. A pilóta attól tartott, hogy a megsérült bomba kioldódhat a szárazföld felett, így a Georgia állambeli Savannah közelében kirepült az óceán fölé, és a tengerbe dobta a nukleáris töltetet. A hadsereg hónapokig kereste, de soha nem bukkantak a nyomára.

5. Kleopátra korban közelebb élt az első Pizza Hut megnyitásához, mint a piramisok építéséhez.

A gízai piramisok időszámításunk előtt 2550 táján épültek, míg Egyiptom utolsó fáraója, időszámításunk előtt 69-ben született. Az első Pizza Hut 1958. június 15-én nyitott a kansasi Wichitában (lásd a képet), így ötszáz évvel közelebb van időben Kleopátrához, mint a piramisok építése.

6. Még éltek mamutok, amikor az első piramisok épültek

Az utolsó mamutok időszámításunk előtt 1650 táján pusztultak ki a mai Wrangel-szigeten, Oroszországban. A faj nagy része már régen kipusztult akkorra, de Alaszkában és Oroszország elszigetelt részein még maradtak fenn példányok. Valójában a gízai piramisok már majdnem ezer éve álltak, amikor az utolsó mamutok eltűntek.

7. Észak-Koreát és Finnországot egy ország választja el egymástól

Oroszországnak hívják. A keleti óriásnak közel 1350 kilométeres határa van Finnországgal, és egy kisebb, 18 kilométeres határszakasza Észak-Koreával.

8. A heroint valaha gyerekeknek írták fel köhögés ellen

A Bayer, a hatalmas német gyógyszergyártó cég 1890-ben kezdte el herointartalmú gyógyszerek forgalmazását. A durva az, hogy még 1912-ben is gyártották ezeket a termékeket, évekkel azután, hogy kiderült, mennyire veszélyes szerről van szó. Amerikában 1914-től csak orvosi receptre lehetett kapni, de 1924-ben végleg betiltották.

9. Egy férfi magas rangú kitüntetéseket kapott a náciktól és a szövetségesektől is

Joan Pujol Garciának hívták azt a spanyol kettős ügynököt, aki egyszerre dolgozott a németeknek és a szövetségeseknek. Valójában az utóbbiak pártján állt, a németeknek csak haszontalan infókat adott át, vagy hasznosakat, de már olyan későn, hogy nem tudtak érdemben mit kezdeni vele. A németek 1944 júliusában Vaskereszttel jutalmazták, az angolok pedig pár hónappal később, novemberben lovaggá ütötték.

10. Létezik egy park Ausztriában, amely minden évben víz alá kerül

Styria tartományban az alig másfél-két méter mély Grüner See (Zöld-tó) mellett található kis park az év nagy részében látogatható célpont, de tavasszal a hóolvadás miatt tízméteres víz borítja el a tó környékét. Fák, padok, bokrok, erdei ösvények kerülnek víz alá, a túrázók helyét pedig elfoglalják a búvárok, akik kihasználják az alkalmat, és élvezik a nem mindennapi víz alatti látványt.

(Forrás: Business Insider)

És ezt olvastad már?
Csodás, pedig csak az látható ezen a műholdfelvételen, ahogy a Vezúv áttöri az egybefüggő felhőtakarót