Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Skócia déli partjainál található Fingal-barlang szinte mértani pontosságú formái teljesen lefegyverzik a bámészkodót. Mintha csak Lovecraft hátborzongató világának vízalatti városai elevenednének meg a szemünk előtt.

Pedig a Hebridák szigetcsoporthoz tartozó Staffa-sziget déli csücskében található képződmény nem ember (és nem is más lények) alkotása. A sziklaüreg és annak környezete teljesen természetes módon jött létre nagyjából hatvanmillió évvel ezelőtt, amikor a forró láva végigömlött a puhább mészkövön, létrehozva a különleges, hatszög alakú bazaltoszlopokat, amelyek mint egy ősi templom bejáratát keretezik a sötéten tátongó lyukat.

Noha Cthulhunak semmi köze nincsen a Fingal-barlanghoz, a keletkezésének körülményeire így is érdekes történetet szolgáltat a mitológia: a kelták úgy tartották, hogy az óriás Fionn mac Cumhaill egy hidat épített a barlang és az Írország északi részén található Óriások útja közé, hogy azon átkelve győzze le a harcos istent, Benandonnert. Innen a barlang neve is, amelyet a 18. századi költő, James MacPherson egyik versének hőse után nevezetek el Fingalnak, ugyanis a költő egyszerűen félrehallotta az írek mitologikus alakjának nevét.

A földöntúli látvány nem csak MacPhersont nyűgözte le, hanem számos más költőt, művészt, zeneszerzőt is. Köztük a fiatal Mendelssohnt, aki a sziklaüreg egészen különleges akusztikájától ihletve írta meg egyik legismertebb művét, a Hebridák-nyitányt.

(Fotók: AJ Alfieri-Crispin, Gary Craig, James WestJohn W. Schulze, Jonathan Tweed, Magnus Hagdorn, Michelle Gabriel, Philip Milne)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.