Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pedig ők csak körbe akarják utazni a világot és támogatás kell szegényeknek...

Rengetegen utaznak gazdag, fejlett nyugati országokból a nehezebb gazdasági helyzetben lévő ázsiai országokba, sokukkal semmi gond nincs. Azonban az utóbbi években kezdtek feltűnni azok a “begpackereknek” nevezett egyének, akik az ő életszínvonalukhoz képest sokkal szegényebben élő helyiektől koldulnak pénzt. És nem élelemre, nem szállásra: hanem azért, hogy tovább utazhassanak a világban.

Ázsiába a tömeges turizmus a hippi mozgalom világkorában kezdődött. Ekkoriban szökkentek szárba Amerikában és Európában az ázsiai vallások, főképpen a buddhizmus, illetve az egyéb indiai szellemi mozgalmak. (A témában érdemes megnézni a Netflix sorozatát, a Wild Wild Countryt, “főszerepben” Oshóval.) A hetvenes évek elején szállták meg amerikai és a világ minden tájáról érkező hippik Goát, Rishikesht és más indiai városokat, hogy a nyugati materialista világtól eltérő kultúrában egy “szabadabb”, “tisztább” világot éljenek meg. Goa ma már nem annyira divatos, Thaiföld és Bali sokkal inkább, tehetős nyugati fiatalok tízezrei utaznak minden évben ezekre a helyekre.

Ezek közül lesznek egyre többen begpackerek, kolduló turisták, ez a jelenség pedig tök joggal borít ki egy csomó helyit. A Bored Panda összeszedett pár jól öltözött nyugati turistát ábrázoló posztot, amit feldühödött tajvaniak, malajziaiak, hongkongiak és thaiföldiek osztottak meg.

“Thaiföldön fotóztam le ezt a turistát, amit pénzért koldult, és mindezt egy olyan idős nőtől nem messze, aki minden nap szemetet gyűjt, hogy élelemre valót szerezzen magának.”

“Ez a fickó Tajpei egyik munkásnegyedében állt neki pénzt koldulni, egy olyan részen, ami súlyos károkat szenvedett a tájfun miatt. Hogy ezek után hogy van képe pénzt kérni, hogy ő utazhasson, számomra teljesen érthetetlen.”

“Új cipőben, új ruhában koldulsz pénzért egy negyedben, ami próbál magához térni a tájfun után.”

Ez a legidegesítőbb fajta turista. Szerezz munkát magadnak! Vannak emberek, akiknek tényleg szükségük van a pénzre, mégpedig azért, hogy éljenek és nem azért, hogy utazzanak és hülye képeket posztoljanak az Instára.

„Begpackerek. Turisták, akik azzal a szándékkal utaznak, hogy majd a helyiek finanszírozzák a további utazásaikat.”

Eleinte azzal koldult pénzért, hogy a férje elhagyta őket.

Aztán pár nap múlva megjelent a férje is.

Orosz begpacker

Szöveg: Helló, Szergej vagyok! 5 hónapja utazom Ázsiában. Hongkong csodálatos, de nagyon drága, így nincs pénzem továbbutazni. Kérem, segítsenek!

A poszt szövege:

Ilyen volt a mosolygását elnyomó begpacker arca, amikor jelentettem őt a rendőrségek. Persze úgy tett, mint aki nem tud angolul. Micsoda régi trükk! A rendőrség meg nem tud mit tenni. Mondjuk első lépésként értesíteni kellene az illetékes nagykövetséget.

A táblán olvasható szöveg:

Ingyenes ölelés

Ölelj meg ingyen! És ha van kedved, támogasd az utazásomat és adj egy adományt! Ölelkezzünk!

Begpacker Vietnamban

Tábla szövege:

Pénz nélkül utazom Ázsiában. Kérem, támogassák az utazásomat!

“Szegény külföldiek… Ilyet is csak Bangkokban látni.”

Mi csak annyit tudnánk hozzátenni, hogy aki eljut Európából, Amerikából Ázsiába, annak volt pénze repülőjegyre, vízumra, és ezek összege valószínűleg annyi, amennyit ott egyesek egy év alatt sem keresnek meg. A ruhák, amiket mi itt megveszünk a plázákban, bangladesi, vietnami, kínai stb. üzemekben készültek, ahol az emberek napi 4-800 forintért dolgoznak. Aki megszorul, menjen a nagykövetségre, ők segíteni fognak hazajutni, itthon meg meg lehet keresni a pénzt egy újabb utazásra.

Szerinted?

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.