Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megjött a tél, a szekrényből szépen lassan előkerülnek a sapkák, a sálak és velük együtt a "de jó lenne elhúzni valami melegebb helyre"-érzés. Szerencsére tudunk is egy helyet, ami nincs is túl messze, télen is hétágra süt a nap, ráadásul veszettül látványos is. Irány Európa Kaliforniája, vagyis a Costa del Sol!

Ronda

Megtévesztő neve ellenére Ronda talán az egész Costa del Sol legszebb települése, amely varázslatos hangulatával még Orson Wellest és Ernest Hemingwayt is menthetetlenül rabul ejtette. De vajon mi olyan különleges ebben a helyben? Talán az, hogy ez az eldugott kis falu egy hatalmas szikla tetejére épült? Vagy hogy a település két oldalát egy lélegzetelállító viadukt köti össze egymással? Esetleg Spanyolország legrégebbi bikaviadal-arénája, ami mágnesként vonzza ide az embereket? Valószínűleg mindez együtt, és még sok minden más is, de a legjobb lesz, ha személyesen ellenőrzöd le, mitől olyan ellenállhatatlan Ronda.

Málaga

Hogy jutsz el Málagába?

Wizz Air hetente akár háromszor is repül Budapestről Málagába, jegyek 13 990 forinttól foglalhatók a wizzair.com oldalon.

Nem véletlenül szenteltünk korábban egy egész cikket Málagának, hiszen Picasso és Antonio Banderas szülővárosa csak úgy ontja magából a látványosságokat. Elég, ha csak a tengerpart mellett magasodó hegy tetejére épített Castillo di Gibralfaróra, a Pier One végén álldogáló világítótoronyra, vagy az impozáns bikaviadal-arénára gondolunk, és azonnal belátjuk, hogy Málaga szépségeivel bizony nagyon nehéz betelni. Meglátogatni pedig szinte kötelező.

Nerja

Az azért elég sokat elárul egy városról, hogy az állandó lakosságának nagyjából 30%-a külföldi, de Nerja esetében ezen nincs is mit csodálkozni: az öböl partjáról felkúszó domboldalra félkörívben épített, fehérre meszelt falú házak, a XIX. századi monumentális akvadukt vagy az Európa Erkélye, amelyről az egyik legszebb kilátás nyílik a Földközi-tengerre mind-mind olyan dolgok, amelyek könnyen örökre ideláncolják az embert.

Gibraltár

Ha a történelem kvintesszenciáját óhajtod megízlelni egy igazán festői környezetben, akkor irány Európa legdélebbi pontja, vagyis Gibraltár. Ez a Földközi-tengerbe ékelődő szikla az egykori brit világbirodalom egyik utolsó tanúja, amely második világháborús alagútrendszerével és a ma is működő Devil's Tower Camp katonai bázissal egy letűnt kor élő mementója. Málagából indulva másfél óra alatt lent lehetsz, mintha csak Pestről ugranál le a Balatonra.

El Torcal nemzeti park

Az El Torcal nemzeti parkban található mészkősziklák Európa egyik leglátványosabb műalkotásai, amelyek megalkotója nem más, mint maga a természet. Bár a nemzeti park ma jó ötven kilométerre fekszik a tengerparttól, egymillió évvel ezelőtt még az egész területet tenger borította, amely hosszú éveken keresztül formálta tökéletesre a lágy sziklákat. A tengerből kiemelkedő mészkövön aztán a szél és az eső által okozott erózió végezte el az utolsó simításokat, létrehozva ma is ismert, jellegzetes formájukat.

Marbella

Ha van olyan hely, ami miatt a Costa del Solt jogosan nevezik Európa Kaliforniájának, hát az egész biztosan Marbella. A Málagától hatvan kilométerre fekvő üdülőváros domboldalra épült villáival, pálmafákkal övezett sétányaival, a kikötőben horgonyzó hatalmas jachtokkal és frissen nyírt golfpályáival tényleg olyan érzéseket kelt az emberben, mintha nem is Európában, hanem az Egyesült Államok nyugati partján járnánk, így teljes joggal érdemelte ki a hízelgő jelzőt.

Benalmadena

A Málagától mindössze tizenhat kilométerre fekvő tengerparti városka számtalan érdekességet rejt a turistáknak, de a legtöbb embert mégis egy dolog vonzza ide: a Teleferico Benalmadena felvonó, amely a Sierra de Mijas 700 méteres csúcsaira szállítja a bámészkodni vágyókat. Van miben, hiszen a hegyről elénk táruló látvány egészen páratlan, semmiképpen sem érdemes tehát kihagyni, ha arra jársz.

Casares

Casares az egyetlen spanyol város, amit még Napóleon megállíthatatlan seregei sem tudtak bevenni, és ha meglátod, azonnal megérted, hogy miért. A szikla tetejére épült pueblo blanco nem csak Napóleon katonáinak, de az edzetlen szemnek is szinte bevehetetlen kihívás, hiszen a hegyoldalra valószínűtlenül feltekeredő kis falu láttán az az érzésünk támadhat, mintha egy mesebeli fantasy filmbe csöppentünk volna.

(A cikk egy Fujitsu Lifebook U574-en készült, amelyet a MySofttól kaptunk.)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.