Május elsején nyílik a megújuló budapesti Városliget újabb attrakciója, egy hőlégballon-kilátó, amelyből páratlan lesz a panoráma a fővárosra.

Szinyei Merse Pál híres festményének mintájára készült a városligeti hőlégballon-kilátó, amelynek megnyitásával egy 120 éves tradíció éled újjá, hiszen már a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti kiállításon is üzemelt egy hasonló eszköz. Sőt, már a Városliget tervezője, Heinrich Nebbien is kilátót képzelt el a Mimóza-dombra, ahol május elsején nyílik meg a Ballon, erről ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz:

Szélcsendes időben 150 méter magasba repül fel akár 30 főnyi utassal a ballon, amely mintegy öt perc alatt éri el a maximális magasságot, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén öt perc alatt tér vissza a felszínre. A kilátó egy talajhoz rögzített, héliummal töltött hőlégballon, amely egyfajta szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el a Mimóza-dombot.

Csak jó időben száll fel

A francia Aérophile által gyártott ballon tervezésekor kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására: a rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, ráadásul csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik fel. A francia gyártó ballonjai világszerte 37 országában működnek, évente több millió ember utazik rajtuk.

A ballonkilátó körül újabban rendesen megújult a Városliget, hiszen több mint tízezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a korábban itt állt sörsátor helyén, a hőlégballon felszállóhelye mellett kávézót és mosdót is nyitottak. A terület új életre kelt a sportpályákkal, kutyás élményparkokkal és a nagyjátszótérrel, ahol egy ballonmászóka is található.

Hasonló attrakció több külföldi helyszínen, például a párizsi Disneylandben, a San Diegó-i Safari Parkban vagy Angkor Vatban is üzemel, de a közép-európai régióban a Városligetben lesz majd az egyetlen ilyen kilátó.

Mutatjuk is a panorámát, amit láthatsz majd róla:

(Fotók: MTI/Balogh Zoltán)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Mi volt ez a furcsa hajó, ami végigúszott Budapesten a Dunán?