Kemény év elé nézünk. Hogy senki se maradjon le semmiről, negyven olyan filmet mutatunk, amely felrobbanthatja a kasszákat, és olyanokat is, amelyek inkább a kritikusok kedvencei lehetnek.

Robotzsaru (RoboCop)

Premier: február 6.

Az előzetesek alapján nem tennénk nagy téteket, hogy újabb klasszikus készül, de a reboot mégis ad okot a bizakodásra, első blikkre inkább agyatlan akciófilmnek tűnik, amiben még kedvenc képregényhősünk gúnyáját is lecserélték, de José Padilha rendező korábban az Elite Squad-filmekkel sem tudott hibázni, reméljük, most sem fog. Michael Keatont látni pedig mindig öröm.

Noah

Premier: március 27.

Ha Darren Aronofskyn múlik, akkor a Noah megtekintése után megint napokra ki leszünk ütve, ahogy az eddig minden filmje után történt. A Russell Crowe főszereplésével készült moziban Noé bárkájának elkészülési folyamataiba leshetünk bele, a mellékszerepekben Jennifer Connelly, Emma Watson és Anthony Hopkins.

Műkincsvadászok (The Monuments Men)

Premier: február 7. (USA)

George Clooney nem igazán szokott tévedni, amikor a rendezői székbe ül, ezúttal úgy tűnik, Ocean’s Eleven-elvonási tünetektől szenved, így leforgatott egy második világháborús verziót: egy nem annyira profi banda készül műkincseket megmenteni a nácik karmai közül. A mentőakcióban Matt Damon, Cate Blanchett, John Goodman, Bill Murray és Jean Dujardin is részt vesznek. Reméljük a legjobbakat.

Amerika kapitány: A tél katonája (Captain America: The Winter Soldier)

Prermier: április 4. (USA)

Visszatér a pajzsos világmegmentő, akinek ezúttal segítője is akad a Bosszúállók közül, ő pedig nem más, mint Scarlett Johansson, azaz Black Widow, és még Robert Redford is benéz a buliba. Amerika kapitánynak ezúttal A tél katonája nevezetű szovjet rosszcsonttal kell szembenéznie, ami sok-sok látványos akciójelenetet, Scarlett esetében pedig újabb feszülős cuccokat jelent. Némi aggodalomra ad okot, hogy rendezőként azt a Russo testvérpárt (Joe és Anthony) üdvözölhetjük, akiket korábban az Én, a nő és még egy fő, illetve sok-sok szitkom direktoraként küldtünk a pokolba, de néha sikerült egész jó epizódokat is összehozniuk. Néha.

Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit)

Premier: január 16.

Jack Ryan karakterét ezúttal Chris Pine alakítja, aki lemaradt volna, annak eláruljuk, hogy korábban Harrison Ford (Férfias játékok, Végveszélyben), Ben Affleck (A rettegés arénája), valamint Alec Baldwin (Vadászat a Vörös Októberre) is magáénak érezhette a karakterét. Az Árnyékügynök az előzetesek alapján kissé bondossá teszi a szériát, amivel nincs is baj, Kenneth Branagh rendezése, Kevin Costner és Keira Knightly jelenléte sem adhat túl sok okot a panaszra. Várjuk!

A holnap határa (Edge of Tomorrow)

Premier: június 6. (USA)

Alapjában véve még jól is elsülhet Tom Cruise és Emily Blunt közös akciófilmje, A Bourne-rejtély és a Mr. és Mrs. Smith rendezője, Doug Liman ért a vicceskedő lövöldözéshez, csak éppen ez nem lesz vicceskedő, és ez már a Hipervándor-ban sem állt neki jól. Az Edge of Tomorrow amolyan adrenalinfröccsel felpumpált Idétlen időkig lesz, Cruise ugyanis egy olyan alienekkel harcoló figurát alakít, aki benne ragad egy napban, és az bizony folyamatosan újra indul minden áldott reggel.

300: A birodalom hajnala (300: Rise of an Empire)

Premier: március 6.

Zack Snyder ezúttal csak forgatókönyvíróként van jelen a projektben, a 300 folytatását a Zseni az apám rendezője, Noam Murro írhatja fel önéletrajzába. A történet az eredeti film előtt, alatt és után játszódik majd, a régi gárdából pedig visszatér Lena Headey, Rodrigo Santoro, valamint David Wenham is. A forgatókönyv egyébként Frank Miller Xerxes című, meg nem jelent képregényén alapszik. Nincsenek túl jó megérzéseink.

Sin City: A Dame to Kill For

Premier: augusztus 22. (USA)

Frank Miller és Robert Rodriguez közös rendezése most már isten bizony mozikba kerül nyár végén, visszatér szinte minden régi szereplő, Marv, Hartigan, a kicsi Nancy, de az állandó tologatás miatt még mindig nem lennénk teljesen biztosak abban, hogy a második rész nincs elátkozva teljesen. Mindegy, bízzunk abban, hogy augusztus 22-én valóban megtörténik a régen várt premier.

Interstellar

Premier: november 7. (USA)

Mivel Christopher Nolan új filmjéről beszélünk, nem tudunk kicsit sem finoman fogalmazni azzal kapcsolatban, mennyire várjuk ezt a sci-fit. Tesójával, Jonathannel együtt írt forgatókönyv, Matthew McConaughey, Anne Hathaway, valamint egy féreglyuk, amelyen keresztül az emberek az univerzum új messzeségeibe juthatnak el. De messze van még november!

The Hobbit: There and Back Again

Premier: december 17. (USA)

Lezárul Peter Jackson hobbitkalandja, hacsak nem kerül elő valami eddig még nem ismert, filmre vihető Középfölde-sztori, akkor búcsút is inthetünk ennek a világnak. Decemberben, karácsony előtt meg is tehetjük mindezt.

Még nincs vége, a tovább gomb után újabb harminc kihagyhatatlan ajánlat jön!

Transcendence

Premier: április 18. (USA)

Johnny Depp végre nem egy százezerszer látott, kattant figurát alakít, hanem egy olyan programozózsenit, aki az emberi agy képességeit meghaladó programokat hoz létre. A rendező az a Walter Pfister, aki Christopher Nolan operatőreként dolgozott eddig.

X-Men: Az eljövendő múlt napjai (X-Men: Days of the Future Past)

Premier: május 22.

Bryan Singer újra X-filmet rendez, és összehozza a múltkori prequel (Az elsők) és a régi mozik idősíkjait, hogy flottul mindenki egymás vállára borulhasson. A történet szerint Wolverine-t visszaküldik a múltba, hogy megváltoztassa azt, amivel megakadályozhatja az emberek és a mutánsok egyöntetű pusztulását. Megyünk vele, az hótziher!

Guardians of the Galaxy

Premier: augusztus 1. (USA)

A Marvel egyik kevésbé népszerű, de egyáltalán nem népszerűtlen csapata, a Galaxis őrzői filmen is lecsapnak, ahol Vin Diesel egy óriási növényszörnyet, Bradley Cooper pedig egy felfegyverzett mosómedvének adja a hangját. Most még nem látjuk, mindez hogyan lesz jó, de Benicio del Toro főgonoszi jelenléte nagyon is impresszív tényező.

A csodálatos Pókember 2.

Premier: május 1.

Andrew Garfield újra felölti gúnyáját, hogy megmentse a világot. Ezúttal Electróval (Jamie Foxx) és Rhinóval (Paul Giamatti) veszi fel a harcot, de még Green Goblin is beugrik a buliba, amiből természetesen az következik, hogy valóságos főgonoszdömping várható a második részben. Emma Stone szerepe azonban állítólag nagyon csekélyke lesz. Kár, pedig mindig szívesen nézzük.

Transformers: Age of Extinction

Premier: június 26.

Shia LaBeouf helyett Mark Walhberg harcol Optimus Prime mellett, de a rendezői székben sajnos még mindig Michael Bay ül. Áttervezett autók, új csaj, de a koncepció még mindig a réginek tűnik. Mindegy is, a pénzt biztosan hozni fogja.

A Grand Budapest Hotel

Premier: március 7. (USA)

Wes Anderson újra lecsap, új filmjét már sokan a megnézése előtt emelnék szívesen kultstátuszba. Az előzetesek alapján tipikus, tehát zseniális Anderson-mozira lehet számítani egy szállodai portással és jobb kezével, akik masszívan belekerülnek a slamasztikába hotelükben. A főszerepben Ralph Fiennes, de velünk lesz még Edward Norton, Jude Law, Bill Murray és nagyjából minden színész, aki számít valami a szakmában.

A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)

Premier: július 11. (USA)

Caesar az előző részben picit berágott, ezért úgy dönt, leigázza az emberiséget. A régebbi mozikból már tudjuk, milyen hatékonysági fokkal teszi majd mindezt. Matt Reeves, a Cloverfield és az Engedj be! amcsi remake-jének rendezője jegyzi a reboot folytatását, ami erős bizakodásra ad okot.

Godzilla

Premier: május 16. (USA)

Felejtsük el a Roland Emmerich-féle, teljesen elhibázott verziót! Gareth Edwards, a Monsters rendezője valami sokkal sötétebbel, sokkal fenyegetőbbel készült 2014-re Godzilla-témakörben. A sok tekintetben a régi filmekre emlékeztető új feldolgozásban Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Bryan Cranston és Ken Watanabe harcol a nagyra nőtt rosszcsont ellen.

Gone Girl

Premier: október 3. (USA)

Gillian Flynn azonos című regényét David Fincher vitte vászonra, ami alapján sok sötét képet, rengeteg feszültséget és egy tökéletes mozit lehet teljes nyugalommal várni valamikor október környékén, ami furcsa módon Ben Afflecket és Neil Patrick Harrist is a szereplők csatasorába állította. Mindegy, Fincher úgyis tudja a dolgát.

Exodus

Premier: december 12. (USA)

Úgy tűnik, 2014-ben Hollywood ismét felfedezi magának a Bibliát. Ridley Scott már a Prometheus-t is gazdagon kibélelte vallásos szimbolikával, ezúttal pedig egyáltalán nem kell visszafognia magát, hiszen Mózes grandiózus történetét viszi a vászonra. A Vörös-tengert Christian Bale választja ketté, előre láthatólag december közepén.

A tovább gomb után újabb húsz remek film érkezik a 2014-es mozis szezonra!

Knight of Cups

Premier: bizonytalan

Ismét Christian Bale, ezúttal egy olyan művész rendezésében, akinek nevét félperces hatásszünetet követően, suttogva szabad csak kimondani. Terrence Malickről van szó, akinek legutóbbi eresztése már jó ideje az utómunkálatok fázisában csiszolódik. Idén remélhetőleg végre hajba kaphatnak a kritikusok azon, mit is akart a mester legújabb alkotásával mondani.

Jupiter Ascending

Premier: július 18. (USA)

A Wachowski testvérek a remek Felhőatlasz (kritikánkat itt olvashatod) után sem akarják parlagon hagyni a sci-fi műfaját. Az univerzum királynője (Mila Kunis) menekülni kénytelen az életére törő gaz riválisok elől, és csak egy genetikailag a védelmére programozott fejvadászban (Channing Tatum muris arcszőrzettel) bízhat. Hogy ez mennyire hangzik hülyén, annak eldöntését rád hagyjuk. A rendezőkben minden esetre bízunk.

A Million Ways to Die in the West

Premier: május 29.

A Ted-et nagyon szerettük, úgyhogy részünkről tárt karokkal várjuk az egész estés élőszereplős mozik terepén is bizonyított MacFarlane westernkomédiáját. A rendező nem csak a forgatókönyvet jegyzi társszerzőként, de a főszerepet is magára osztotta. Egy töketlen farmert játszik, aki egy hírhedett bandita belevaló feleségét (Charlize Theron) kéri föl, hogy segítsen visszaszerezni hűtlen kedvesét.

22 Jump Street

Premier: június 13. (USA)

A nálunk A kopasz osztag alcímmel pusztító első rész sikeresen megtalálta az egyensúlyt a tiniblődlik és az öniróniától sem mentes buddy moviek között. Az egyre sikeresebb Jonah Hill és az idén is turbóüzemben pörgő Channing Tatum ismét visszaülnek az iskolapadba, hogy feltérképezzék a diákság drogfogyasztási szokásait.

A feláldozhatók 3. (The Expendables 3)

Premier: augusztus 21.

A második részről szóló kritikánkban már figyelmeztettük Stallonét, hogy nem vagyunk hajlandóak harmadjára is ugyanazon a viccen röhögni. Vajon az újonc rendező és az immár hagyományosan betonkeménységű stáb variált valamit az egyre fáradó formulán? Augusztusban kiderül.

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Premier: valamikor januárban

Matthew McConaughey egyre nagyobb alakításokkal készül beírni magát a halhatatlanok közé, és ha lehet hinni a híreknek, akkor a Dallas Buyers Club a csúcsműve, amelyben egy HIV-fertőzött férfit, Ron Woodroofot alakítja ezer százalékos odaadással. Oscar-bácsi állítólag Jared Letónál is megjelenhet, aki a film egyik mellékszerepében gurít akkorát transzszexuálisként, amire életében nem volt még példa. És azt még nem is mondtuk, hogy mindez igaz történet alapján készült.

A beavatott (Divergent)

Premier: március 21. (USA)

Veronica Roth díjnyertes regényében (mely egy trilógia nyitódarabja – még szép!) a jövő Chicagójának lakosságát személyiségjegyeik szerint öt kasztba sorolják. A főhősnő azzal kerül szószba, hogy ő egyikbe sem illeszthető. Naná, hogy likvidálni akarják! Hollywood ismét lecsapott egy tinikörökben megasikerré váló regényre.

How To Catch a Monster

Premier: június 19. (Hollandia)

Épp mielőtt mindenki számára nyilvánvalóvá vált volna, hogy a tavalyi év elején még divatos Ryan Gosling annyira azért nem sokoldalú, ahogy még két éve gondoltuk, a fiatalember átnyergelt a kamera másik oldalára. Első rendezésének sztorijáról ezidáig még nem sokat tudni; egy fiú rátalál egy titkos, víz alatti világba vezető útra. Fantasyval bemutatkozni rendezőként? Vakmerő lépés.

A Lego-kaland (The Lego Movie)

Premier: február 6.

Azért nem mertünk előre teli pofával röhögni a Lego kockákból összepakolt film ötletén, mert tudtuk, hová vezetett a híres építőjáték és a videojáték-ipar házassága. A Lego címke felbukkanása először ott is gúnyos mosolyokat szült, mostanra viszont egyértelmű minőségjelző. Épp ezért, az egészestés filmnek is kijár a figyelem.

The Raid 2: Berandal

Premier: március 28. (USA)

A 2011-ben bemutatott A rajtaütés (Serbuan Maut) totál ismeretlen indonéz akciófilmből az év egyik legjobbja lett. A folytatás a trailer tanúsága szerint nem fog mérsékelni a már az első részben is bőven szétfröcskölt vér mennyiségén. Ha a csavaros sztorinál többre értékeled a balettbe hajló csontrecsegtetést, akkor egészen biztosan teljesülni fog a szíved vágya.

Még mindig nincs vége! Az utolsó tíz mozi következik 2014-re, amit vétek lenne kihagyni!

Crouching Tiger Hidden Dragon II: The Green Destiny

Premier: bizonytalan

14 évvel ezelőtt az Oscar-díjas Tigris és sárkány markáns vuhszia-dömpinghez vezetett. A kétezres évek elején se szeri, se száma nem volt a távol-keleti repkedős-kardozós moziknak, aztán a műfaj azzal a lendülettel tűnt el a vásznakról, ahogy jött. Bár szerintünk a legsikeresebb példány folytatása nem hozza el a stílus reneszánszát, azért jó lesz egy kicsit nosztalgiázni.

Bukowski

Premier: bizonytalan

James Franco rendezőként eddig nem igazán tudott osztatlan sikert aratni. A tavalyi As I Lay Dying miatt például legtöbb kritikusa csak fanyalogni tudott, a többiek meg elaludtak. Aki ismeri Charles Bukowski munkásságát, tudja, hogy egy, az életéről készült filmben bizony van potenciál. Kérdés, hogy a létezés sötét oldalát dokumentáló önpusztító íróról Franco képes lesz-e ömlengő művészieskedés nélküli, bátor mozit csinálni.

A Most Wanted Man

Premier: bizonytalan

A remek rövid- és dokumentumfilmekkel hírnevet szerzett Anton Corbijn a 2010-es Az amerikai miatt némi presztízsveszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A sztárokat szerepeltető A Most Wanted Man című mozival most kiköszörülheti a csorbát. A siker egészen biztosan nem a film alapjául szolgáló izgalmas John le Carré regényen fog múlni, tehát Antonon a világ szeme. Az alkotást már januárban bemutatják a Sundance Film Fesztiválon. Szorítunk.

The Hunger Games: Mockingjay

Premier: november 21. (USA)

Az éhezők viadala egészen pofás első, és igencsak remek második része után nagy elvárásokat támasztunk az utolsó fejezettel szemben, amit még szép, hogy két részre bontottak a készítők, hiszen már nem sokáig csöröghet a kassza Panem sztorijának következtében. Sötét, kemény film lesz ez az előzőekhez képest, már amennyiben haladnak a sztori mentén.

Big Eyes

Premier: augusztus 28. (Hollandia)

Egyelőre még nem tudni, mikor érkezik Tim Burton új műve, ami tőle szokatlanul egy életrajzi film, és még csak egyetlen idiótára fazonírozott Johnny Depp sem bohóckodik benne. Burton drámája a festő, Walter Keane (Christoph Waltz) és felesége, Margaret (Amy Adams) válási sztoriját fogja elmesélni, de eléggé meg lennénk lepődve, ha a nagy szemű lényeket rajzoló Keane figurái nem jelennének meg mozgás közben is a vásznon.

Muppets Most Wanted

Premier: március 21. (USA)

Brekiék újra köztünk a sikeres 2011-es felélesztés után, aminek nagyon örülünk, hiszen igazán szerettük az előző agymenésüket is. Most is sok popkulturális utalásra, egyáltalán nem gyerekeknek szóló, de gyerekkompatibilis poénokra lehet számítani, olyan színészekkel, mint Tom Hiddleston, Salma Hayek, Stanley Tucci, Christoph Waltz és Danny Trejo. Ha másért nem, hát az előző pillanatokban felsorolt szereplőgárdáért már érdemes ott lenni a premier napján.

Dumb and Dumber To

Premier: november 14.

Nem fogunk hazudni, maximum a jó isten csodatévő képességében bízunk, de Farellyékben nem. Az egyre gyengébb filmeket szállító testvéreknek nem nagyon akart összejönni ez a projekt, amitől eleve rossz érzésünk van, és nem azért, mert Jim Carrey maga sem tudta eldönteni, hogy akarja-e ezt az egészet vagy sem. A Dumb és Dumber 2 persze akár lehet jó is, de ha már egy erős közepessé növi ki magát, akkor is meg leszünk elégedve.

Így neveld a sárkányodat 2 (How To Train Your Dragon 2)

Premier: június 13. (USA)

A DreamWorksnek nagyon bejött a How To Train Your Dragon első epizódja, mivel a gyerekek és a felnőttek is elégedetten távoztak a moziból (köszönhetően a tökös végkifejletnek), jöhetett a tévésorozat, most pedig a második film, ami öt évvel az első rész után veszi fel a fonalat, és újra harcba hívja a főszereplőket.

Inside Llewyn Davis

Premier: január 24. (Anglia)

Amerikában már bemutatták a Coen-tesók új filmjét, amit a kritikusok és a nézők is csak a zseniális szóval tudtak illetni. Egy 1961-ben játszódó zenészfilmről van szó, amelyből árad a folk szeretete, miközben olyan színészek pengetik a gitárt és fogják a mikrofont, mint Oscar Isaac, Carey Mulligan és Justin Timberlake.

Minden odavan (All Is Lost)

Premier: magyar bemutató bizonytalan

A tavalyi Cinefesten láttuk J.C. Chandor filmjét, ami még azóta sem járta be a magyar vásznakat, a legérthetetlenebb módon. Nem arról van szó persze, hogy Robert Redford monodrámája akkora kasszasiker lehetne itthon, de aki rászánja az időt, az egy 10/10-es filmet lát, amiben jóformán szöveg sem hangzik el. Redford egy olyan férfit alakít, aki hajótörést szenved az óceánon, és szeretné valahogy túlélni a borzalmas történéseket. Zseniális film, nagyon várjuk, hogy újra lássuk!

És ezt olvastad már?
ENNYIRE néz ki jól a PS4 egyik legjobb akciójátéka PlayStation 5-ön