Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A leghíresebb hollywoodi hollandust rövid betegség után, július 19-én otthonában érte a halál, és ma már el is temették, amit ügynöke, Steve Kenis jelentett be.

Ha a nevét nem is, Rutger Hauer arcát biztosan ismered. Paul Verhoeven mellett ő a leghíresebb holland, aki képes volt megvetni a lábát az álomgyárban. A legismertebb szerepét Ridley Scott-tól kapta, amikor eljátszhatta a gyilkos android, Roy Batty szerepét a kultrendező klasszikus sci-fijében, a Szárnyas fejvadászban.

A nyolcvanas, kilencvenes években aztán egyre-másra kapta a szerepeket. A leggyakrabban rosszfiúkat játszott kevésbe ismert akciófilmekben, de azért időről időre megtalálta egy-egy olyan szerep, amivel megint a rivaldafénybe kerülhetett. Az országút fantomja, az Őrült Stone, és a Vak végzet című mozi, ami itthon hatalmas karriert futott be VHS-en a rendszerváltás környékén. Legutóbb a magyar mozikban a Testvérlövészek című rendhagyó westernben láthattuk.

Kivételes munkabírású, igen kedvelt színész távozott, aki nemcsak mozifilmekben, de a tévében, sőt, szinkronszínészként is aktív volt.

Nyugodjon békében!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.